Elektronisch afstandsmeten

Onze lasermeetapparatuurAV Scheldesport heeft de beschikking over 2 professionele lasermeetapparaten voor het meten van de afstanden bij Speerwerpen, Discuswerpen en Kogelstoten. Desgewenst kan de apparatuur ook ingezet worden bij het verspringen en het hink-stap-springen.

Groot voordeel van deze apparatuur is dat:

  • De nauwkeurigheid van meten fors toeneemt,
  • De rugbelasting van veldjuryleden enorm afneemt (niemand meer nodig voor het gebukt meten van de afstanden),
  • De nominale bezetting van het jurykorps bij die onderdelen met 1 tot 2 minder kan zijn,
  • Het wedstrijdverloop tot 30% korter kan zijn,
  • Kosten van het verbruik van meetlinten fors daalt.

Met de Firma Topcon heeft de vereniging een partner gevonden die deze lasermeetapparatuur voor een gunstige prijs - kwaliteit heeft geleverd.

Topcon - betaalbare total station oplossingen

De Topcon GTS-100N serie is verkrijgbaar is een 2" en een 5" uitvoering. Beide bieden 30x vergroting en kunnen tot 24.000 punten opslaan in het interne geheugen met gebruikmaking van Topcon's onboard software.

Eenvoudig in gebruik

Met het uitgebreide, volledig numerieke toetsenbord is het eenvoudig om punten in te geven en berekeningen te maken. Juryleden kunnen eenvoudig afstanden meten. LCD Display verlichting en door de gebruiker te bepalen displayparameters zijn standaard aanwezig.

Voordelige oplossing

De GTS-100N wordt geheel compleet geleverd met alles wat u nodig hebt en dankzij het gebruiksgemak houdt u de bediening simpel: Stel het instrument op, laadt de basis startpunten in het instrument en u kunt aan de slag. Het volbrengen van deze werkzaamheden is nog nooit zo kostenefficiënt geweest.

De specificaties van de Topcon GTS 105N voldoen aan de voorschriften van de IAAF (IAAF Track and Field Facilities Manual 2008 Edition – Chapeters 4-8).

Hoe het werktHoe werkt het meten

Op de tekening ziet u dat het lasermeetapparaat op punt C is geplaatst zodat er een goed overzicht is over de hele werpplaats. In dit geval bij het discuswerpen.

Voor het begin van de wedstrijd wordt afstand A ingemeten, dit is de afstand van het lasermeetapparaat tot het midden van de ring. Deze afstand is gedurende de hele wedstrijd het referentiepunt voor alle metingen.

Na elke poging wordt de afstand B gemeten. Het verschil tussen de meting A en B wordt uitgedrukt in hoek C. Door gebruik te maken van de cosinus-formule kan het lasermeetapparaat afstand D berekenen vanuit hoek C, de afstanden A en B. De uitkomst hiervan verschijnt binnen 3 seconden op de display.

Het enige wat nog handmatig moet gebeuren is de halve diameter van de discusring (2,5 m/2=1,25m) er aftrekken en we hebben de geworpen afstand.

Wedstrijden

Onze meetapparatuur wordt ingezet op diverse wedstrijden, klik hier voor een overzicht.