Scheldesportlight: Machteld Jansen-Fraanje
Scheldesportlight: Machteld Jansen-Fraanje

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Machteld Jansen-Fraanje

Over Machteld

Machteld is getrouwd met Arjan. Samen hebben ze 2 kinderen: Vince en Katelynn. Ze werkt parttime als schoonheidsspecialiste in Sluiskil. Daar werkt ze ondertussen al 10 jaar.

De sportgenen zijn in het gezin zeer aanwezig. Machteld zelf heeft altijd fanatiek getennist, haar man Arjan heeft altijd gevoetbald. Machteld kwam met de atletiek in aanraking door haar zoon Vince. Hij was op zoek naar een sport die bij hem paste. Na een proeftraining bij AV Scheldesport wist Vince (toen 6 jaar) het meteen, hij wilde op atletiek! Ondertussen is Vince 10 jaar en nog steeds zo enthousiast als op het moment dat hij ermee begon.

 

Kinderen

Bij Scheldesport heerst een leuke sfeer, daardoor is atletiek een toegankelijke sport. De pupillen trainen als groep, gaan naar wedstrijden als groep, maar presteren individueel.

Wat mooi is, is dat er vriendschappen zijn opgebloeid. De groep van Vince spreekt op buiten atletiek geregeld met elkaar af. Bij de ouders onder elkaar heerst er ook een leuke sfeer, je komt elkaar ook vaak tegen bij de trainingen en wedstrijden.

In maart gaat Vince naar het NK indoor in Apeldoorn. Daar gaat hij meedoen aan de meerkamp.

Dat is best wel spannend vertelt Machteld. Maar ze gaan daar niet alleen naar toe, de familie Spijker gaat ook mee. Machteld vindt het belangrijk om haar kinderen mee te geven dat sporten leuk is en dat dit goed is voor hun eigen ontwikkeling en sociale ontwikkeling.

Katelynn, haar dochter, start eind februari op de atletiekbaan, ze is dan 6 jaar. Ze is van kleins af aan altijd mee gegaan naar de atletiek.

 

Taken bij de pupillen

Iedere wedstrijd zijn de ouders en het zusje van Vince aanwezig als trouwe supporters of vrijwilligers. Patricia Post was degene die in het verleden op de achtergrond veel zaken regelde omtrent de pupillen. In de corona tijd heeft ze deze taken aan Machteld overgedragen.

Ze vertelt dat ze deze taken makkelijk kan doen in haar eigen tijd. “In die periode was er niet zoveel werk te verzetten. Ouders mochten niet op de trainingen komen en er waren toen weinig wedstrijden. Na Corona ging alles weer volop van start met crossen en atletiekwedstrijden. Het werd dan ook drukker om alles te regelen,” zegt Machteld.

Indien een nieuwe pupil graag eens wil komen proeftrainen dan loopt dit via Machteld. Zij krijgt hiervan een bericht. Zij stuurt dan een mail naar de ouders met alle informatie omtrent de trainingen en dat de kinderen 4 x kunnen komen proeftrainen en daarna moeten besluiten of ze lid willen worden. Als ze lid willen worden gaat dit via een inschrijfformulier. Dit formulier ging vroeger in de brievenbus in de kleedkamer, tegenwoordig wordt dit digitaal gedaan.  

Machteld regelt ook de pupillenapp. In de pupillenapp zitten de telefoonnummers van de ouders van de pupillen. In deze app is alle contact over trainingen, afgelastingen, wedstrijden en bijzonderheden die ouders dienen te weten. In het voorjaar/zomer zijn er vaak meer aanmeldingen als in de herfst/winterperiode. Verder helpt ze bij Athletic Champs, officiële wedstrijden en regio ontmoetingen. Ze helpt dan bij verschillende onderdelen. Haar man Arjan helpt geregeld bij de opbouw- en materialenploeg.  

Verder is ze heel actief bij andere activiteiten zoals de Grote Clubactie. Dit doet ze samen met Marnix van de Brande. Ze regelt het uitdelen en ophalen van de boekjes. Marnix voert dan alles in de computer. Ook de cadeautjes halen voor de top 5 behoort tot een van haar taken.

In maart is er de ‘Jantje Beton-actie’ waar ze ook allebei actief in zijn. Afgelopen jaar heeft ze ook het sinterklaasfeest geregeld samen met Rens Schuit. De voorbereidingen treffen, uitnodigingen maken, cadeautjes regelen voor de pupillen en op de dag zelf alles klaar zetten zijn taken die ze dan uitvoeren.

Machteld, dankjewel voor je enthousiaste en leuke gesprekje. We hebben nu een beter beeld van alles wat er achter de schermen komt kijken bij de pupillen.

Veel plezier en succes verder met al je taken!