Scheldespo(r)tlight: Nathan de Zeeuw
Scheldespo(r)tlight: Nathan de Zeeuw

In de rubriek Scheldespo(r)tlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Nathan de Zeeuw

Over Nathan
Nathan is 20 jaar en komt uit een sportief gezin die allemaal betrokken zijn bij Scheldesport. Het gezin bestaat uit vader Alwin, moeder Ilse, broertje Tobias en zus Mirthe. In zijn vrije tijd wandelt en fietst hij graag, of gaat hij opzoek naar nieuwe hardloopschoenen, spikes, hardloop- en fietskleding, fietsen of  fietsonderdelen.

Nathans eerste sport herinneringen zijn van de leeftijd van 5 jaar. Hij zat eerst op judo. Dit was toch niet echt de sport voor hem. Hij was slank en had niet zoveel spieren. Zoals hij het omschrijft: “ik was en ben nog steeds een wandelende satéprikker.”

Het begin van atletiek
Toen Nathan 6 was besloot hij om met zijn vader Alwin en zus Mirthe mee te gaan naar de atletiekbaan. Daar zag hij iemand hoogspringen. Dat vond hij geweldig om te zien. Op slag ontstond de eerste vonk en liefde voor de atletiek. Nathan vertelt dat hij in het begin helemaal geen goede loper was. Hij liep de crossen altijd achteraan samen met een atleet van Deltasport die dezelfde naam droeg.  Ook op baanwedstrijden was hij niet een van de snelste. Hij hield ervan om alles rustig en op een spelende manier te doen. Soms met veel plezier, soms met iets minder.

Toen hij de leeftijd van 12 bereikte en junior D2 werd veranderde er iets. Hij liep in het verleden de 1000m niet onder de 4 minuten. Maar als D2 gingen zijn tijden ineens vooruit naar 3.35. Hij maakte echte sprongen vooruit en kon ineens met de snelle jongens mee. Daardoor kreeg Nathan nog meer plezier in het lopen. De spring- en werponderdelen zijn nog steeds niet zijn ding, omdat hij daar de kracht en explosiviteit niet voor heeft. Zoals hij het zelf zegt: “ik heb de bouw van een loper en daarom vind ik de 800, 1500 en 3 km helemaal geweldig”.

Nathan kreeg als c/d junior training van Ronald Verschuren. Er sloten zich op een gegeven moment meerdere jongens, zoals Jonathan, Rens, Ralph, Chris en Jamal aan bij de atletiek. Ze gingen meedoen aan de competitie en estafettes lopen. Sinds hij op atletiek zit, heeft Nathan elk jaar alle crossen gelopen. Op dit moment loopt hij vooral indoor en outdoor de 800 en 1500 meter. Hij krijgt al 6 jaar training van Karin de Nijs. Het zijn pittige trainingen maar daardoor wordt hij steeds sneller en beter. De trainingen werpen echt zijn vruchten af.

Ondertussen heeft hij ook een poging gedaan om een marathon te lopen. Onderweg kwam hij de man met de hamer tegen, maar zoals altijd heeft hij op wilskracht de marathon uitgelopen. Dit was mentaal een grote overwinning voor hem. Hij heeft afgelopen winter 5 indoorwedstrijden gelopen en gaat nog meedoen aan het BK voor studenten in Gent.

Wageningen
Nathan heeft het druk met zijn studie in Wageningen. Hij studeert Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke planning. Hij is ondertussen 2 jaar onderweg en heeft nog 3 jaar te gaan. In Wageningen traint hij bij WAV Tartlétos, de studenten atletiekvereniging van Wageningen. Daar kan hij meetrainen met een aantal atleten van gelijkwaardig niveau. Ze zijn dan ook echt aan elkaar gewaagd.

Doelen
Nathan heeft ook nog enkele dromen en doelen. Het behalen van een tijd die goed genoeg is om deel te nemen aan het NK. Voor de 800 meter is dat op dit moment 1.51 outdoor en 1.55 indoor. Hij wil zien en beleven hoe je als goed getrainde amateur het uiterste uit jezelf kan halen en hoever je daar mee kan komen. Dat leidt hopelijk tot tijden die goed genoeg zijn voor deelname aan een NK.

Dit jaar doet hij ook mee met een team van AV Scheldesport aan de seniorencompetitie. Dat zijn 3 wedstrijden en een eventueel een finalewedstrijd. Ze hopen met het team dat nu is samengesteld de finale te halen en als het lukt te promoveren.

Met de vraag heb je nog idolen:
“Ja, die zijn er zeker. Mike Foppen een Nederlands atleet van de middellange afstand (1500, 3 en 5km). Hij is een hele leuke, nuchtere jongen die steenhard kan lopen. Hij werd o.a. op de 5 km tijdens het EK in München 5e. En met een tijd op de 1500 meter van 3.35, is het ook op de wat kortere afstanden echt een snelle loper. Ik vind hem echt een voorbeeld. En Femke Bol, die vind ik ook helemaal top. Hoe ze onder druk nog steeds zo mooi en zo rustig kan lopen, dat is echt bizar.

Maar ook andere atleten uit de eigen vereniging die goed presteren. De categorie maakt dan niet uit. Daan die op het NK U18/U20 een medaille binnen sleept of de masters die de medailles aan elkaar rijgen op de NK Masters, daar kan ik ook erg van genieten.”

Vrijwilliger
Nathan is niet alleen als atleet betrokken bij de vereniging, maar ook als vrijwilliger op diverse vlakken. Zijn vrijwilligerswerk is begonnen bij NL doet. Hij ging helpen om de baan op te ruimen. Bij de wedstrijden ging hij met zijn vader mee om op te bouwen. Allerlei klusjes deed hij als er een eigen baanwedstrijd of cross werd georganiseerd. Mike Nièpce stelde op een gegeven moment voor om een jurycursus te doen. Deze cursus deed hij met een aantal andere jongeren zoals Mirthe, Niels, Tobias, Daan en Rens. Dit is een super enthousiaste jonge garde die de schouders eronder wil zetten om zo het voortbestaan van de vereniging te garanderen.

Zo rolde hij in het helpen bij jureren bij wedstrijden. Dit waren meestal de technische nummers. De volgende stap die volgde was de scheidsrechtercursus in Papendal. Daar ging hij een weekend heen met Rens, Mirthe en Michel. “Papendal is echt heel leuk, je ziet daar bv Daphne Schippers of een Churandy Martina voorbijkomen en het ademt topsport.” Allen zijn ze geslaagd voor deze cursus. Als scheidsrechter atletiek, mag je veel taken uitvoeren, zo handel je protesten af van atleten, ondersteun je de wedstrijdleider en je mede-scheidsrechters, je stuurt juryteam(s) aan en bent de hele dag bezig om te zorgen dat alles goed verloopt.

Binnenkort wil hij de cursus wedstrijdleider doen in Papendal samen met Rens. Deze cursussen worden georganiseerd door de Atletiekunie speciaal voor jongeren onder 35. Dit om jongeren enthousiast te maken voor official taken, op een heel leuk weekend in Papendal. Mike, Alwin en Ferdie zijn nu degenen die de functie van wedstrijdleider uitoefenen. Daar komt dus straks versterking bij van Rens en Nathan.

In de tussen tijd heeft Nathan ook zijn diploma behaald voor EDM en ET. Dit was een 4-daagse cursus in Terneuzen en is ook weer een mooie aanvulling.

Geen leven zonder atletiek
Nathan kan zich geen leven zonder atletiek voorstellen. Het is echt zijn lust en zijn leven. Hij kan goed zijn hoofd leegmaken van een rondje rennen door de polder. Hij houdt van alle factoren, de regelementen, hardloopschoenen/spikes, prestaties, lopen en het meehelpen. Kortom het atletiekvirus zit door zijn hele lijf.

Dank je wel Nathan voor je gesprek.

Wat fijn dat jongeren zoals jij zich met zoveel enthousiasme in willen zetten voor onze mooie atletiekvereniging. Ik wens je heel veel succes met het verwezenlijken van je dromen/doelen. En we gaan vast nog meer van je horen.