
In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman (deze week Ivar van de Wege en Rens Schuit) in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Erik de Munck.
Over Erik
Erik is 40 jaar en woonachtig in Terneuzen. Hij is geboren in Oostburg, waar zijn atletiekcarrière ook begonnen is. Hij is sinds kort weer werkzaam bij OVET als commercieel logistiek planner.
Het begin van de atletiekcarrièreAtletiek is er bij Erik al van jongs af aan ingegoten: “Vanaf dat ik kon lopen ben ik al meegenomen door mijn ouders naar de atletiek. Nog geen atletiekbaan, want die was er nog niet in Oostburg. De trainingen werden voorzien door mijn vader op een voetbalveld. Naast dat veld lag nog een verspringbak en er stond een keet met allerlei attributen die we konden gebruiken tijdens de training.”
Bij de junioren kwam de interesse in het lopen bij Erik naar boven. Hij ging zichzelf specialiseren in de 800m en 1500m. Op deze onderdelen deed hij ook geregeld mee aan wedstrijden, zoals de C- en D-spelen. “Hier deed ik vooral mee in het middenveld. Mijn beste tijd was net onder de 2 minuten op de 800m. Toen was dat top 10.”
Hij is altijd atletiek blijven doen, maar moest op een gegeven moment ruimte maken voor het studeren in Rotterdam. Hier sloot hij wel aan bij trainingen van PAC, maar het niveau van de loopgroep lag net iets te hoog voor Erik. Eerlijkheid dient te zeggen dat ook de lange avonden in de Rotterdamse cafés niet meehielpen.
Atletiekfamilie
Atletiek zit in de genen van Erik. Niet gek, want het virus gaat rond in de familie. Zijn vader heeft geholpen met de oprichting van AV de Wielingen, zijn opa met de oprichting van AV’56 in Goes en zijn ook neefjes en nichten actief als atleet, waarvan sommigen vroeger zelfs op nationaal niveau. Hij heeft het dus niet van een vreemde.
Overstap naar Scheldesport
Na de twee jaar te hebben gestudeerd keerde Erik terug naar Zeeland, waar hij ging werken bij OVET. Omdat hij voor zijn studie al training gaf aan jeugd bij AV de Wielingen, kreeg hij een telefoontje van Romain van Hoecke: “Hij vroeg of ik training wilde komen geven aan de jeugd bij Scheldesport. Daar had ik wel oor naar, dus toen ben ik samen met Patrick Suy begonnen met training geven aan de kleinste pupillen.”

Erik en Patrick zijn lang samengebleven als trainers. Ze eindigden samen voor de groep van diverse loopgroepen. “Het leukste was om in de zaal training te geven. Je kon dan veel in spelvorm doen en had veel materialen tot je beschikking.” Terwijl Erik training gaf aan de loopgroepen, was hij ook nog actief als pupillentrainer. Dit werd iets te veel waardoor hij zich volledig is gaan richten op de loogroep.
In 2020 stopte Patrick met training geven en ging Erik samen met Ronald Verschuren voor de groepen staan. Op dit moment doet hij de maandag en woensdag groep.
Erik is later een groepje met andere atleten begonnen die samen afreisden naar verschillende plekken voor een halve marathon. Denk aan Parijs, Porto, Berlijn of Amsterdam. Hij is pas net weer begonnen met het hardlopen en wilt nu eerst weer fit worden voordat hij weer eens een halve gaat lopen.
Vrijwilliger bij ScheldesportNaast trainer is Erik ook actief als vrijwilliger bij Scheldesport. Hij heeft zijn jurycursus gehaald en is Chef ET. Vroeger was er nog de ambitie om scheidsrechter en wedstrijdleider te worden, maar hij kwam er al snel achter dat dat niks voor hem is. “Laat mij maar lekker hoog en droog in mijn hokkie bij de ET.”
Verdere ambities heeft Erik niet bij de ET. Hij hoeft niet per se grote wedstrijden als NK’s te draaien, want vindt het Clubkampioenschap in Brielle misschien nog wel leuker om te doen. “We hebben wel NK’s gehad bij Scheldesport. Zo hadden we het NK Masters in 2012 en het ONK para-atletiek in 2017.” Dat NK Masters was ook een van de hoogtepunten van Erik bij Scheldesport. “Ik ben er trots op hoe wij dat voor elkaar hadden gekregen met ons cluppie.” Verder heeft hij goede herinneringen aan de clubweekenden waar hij hielp organiseren.
Formule 1
Het is vast niemand ontgaan dat Erik een groot liefhebber is van de Formule 1. Met name voor Ferrari is er een enorme passie die al begon in 1994; het jaar dat zijn favoriete coureur Ayrton Senna verongelukte op het circuit van Imola in Italië.
Hij bezoekt geregeld een race, het liefst elk seizoen minimaal 1. Vorig jaar ging de reis naar Monaco, maar dit jaar gaat hij naar de plek waar Senna overleed; Imola.
Ook als Erik op de atletiekbaan is staat de Formule 1 op een tweede schermpje aan. Je hoort dus ook geregeld vanuit het bovenste hokje naast de finish het geluid komen van de auto’s die over het circuit scheuren.
Inmiddels heeft Erik een groen hart en zal hij de komende tijd niet meer weg te denken zijn bij AV Scheldesport.
Bedankt voor het gesprek, Erik!