Scheldesportlight: Rens Schuit
Scheldesportlight: Rens Schuit

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Rens Schuit.

Over Rens
Rens is 19 jaar en komt uit een sportief gezin: vader Etienne, moeder Patricia, broer Daan en zusje Senna. Allemaal zijn ze betrokken als atleet of vrijwilliger bij de atletiekvereniging. Zijn opa is nog voorzitter geweest bij Scheldesport. Etienne werd op jongere leeftijd al lid van de vereniging.

Zijn ouders vinden het belangrijk dat kinderen gaan sporten, omdat dit goed is voor hun ontwikkeling. Daarom gingen Rens en Daan samen op judo: “Mijn moeder zei dat dit wel goed voor mijn zelfvertrouwen zou zijn.” Maar judo, dat lag Rens niet. Hij vond er helemaal niks aan.

Het begin van de atletiek
In 2012 werd de scholierenatletiek georganiseerd en Etienne adviseerde Rens en Daan  om zich hiervoor aan te melden. De scholierenwedstrijd was dan ook gelijk een vuurdoop. De drempel werd genomen en het bleek een schot in de roos te zijn. Zowel Rens als Daan vond dit helemaal geweldig en allebei werden ze lid van Scheldesport.

Hij ging in training voor de testwedstrijd. Dat is de wedstrijd die wordt georganiseerd voordat het baanseizoen officieel van start gaat. Hij kreeg door de jaren heen training van Ronald Verschuren, Patrick Keymel en Harold de Maat. Zo nu en dan was er een invalbeurt van Erik de Munck of kreeg hij werptraining van Gré Hendirks. Nu krijgt hij training van Karin de Nijs.

Hij vond atletiek zo mooi dat hij in zijn pupillentijd in zijn vriendenboekje schreef dat hij atletiekster wou worden. Dat werd dan ook vaak zo gelezen. Maar wat hij bedoelde was Atletiek Ster.

D-Spelen Amsterdam
Rens heeft ook meegedaan aan de D spelen in het Olympisch Station. “Dat was heel indrukwekkend. Het stadion en alles eromheen heeft veel indruk op me achtergelaten. Het is een mooie wedstrijd om ervaring op te doen. Het is een herinnering die nog steeds heel levendig is en ze je niet meer afnemen. Ik gun het elke atleet om daar naartoe te gaan en aan deel te nemen.” Rens heeft mee gedaan aan het onderdeel kogelstoten.

Crossen
Crossen daar deed hij ook aan mee als pupil en D1 junior.  Maar daar ging zijn hart niet naar uit. Het crossen dat vond hij verschrikkelijk en liep vaak achteraan. Hij is dan ook na de D1 tijdelijk met crossen gestopt. Hij heeft het weer opgepakt toen hij A2 junior is geworden. Hij mistte namelijk de beweging en het sportelement in het winterseizoen. Het is nog steeds niet zijn favoriete onderdeel, maar het is altijd gezellig met alle atleten voor, tijdens en na de crosswedstrijd. De sfeer doet eigenlijk al heel veel.

Afgelopen winter ging het crossen ook een heel stuk beter dan verwacht. Bij de cross in Hulst eindigde hij ergens achteraan. Zijn tweede cross ging al sneller en dat zorgde ervoor dat hij zijn doel behaalde. Hij wilde zijn vader verslaan.

Het volgende doelwit werd Ivar. Hij ging op jacht om hem te verslaan en dit lukte hem tijdens de Scheldesportcross. Waauw, het ging hem dit jaar echt goed af. Rens legde de lat elke keer een stukje hoger. Zou ik nu Rachida in kunnen halen… en ja hoor, tijdens de kustcross gebeurde dat.

Hij was zelf heel positief verrast dat het hem zo goed afging. Niet alleen hijzelf, maar ook vele andere Scheldesporters. Zijn doel voor de komende wintercross is Jacques te verslaan. Dus Jacques maak je borst maar nat... Want als Rens zijn zinnen ergens op zet, wil hij het ook afmaken.

Zijn favoriete onderdeel tijdens het baanseizoen is kogelstoten. Dit onderdeel ligt trouwens meer gezinsleden van de familie Schuit.

Vrijwilliger
Niet alleen als atleet is hij betrokken bij Scheldesport maar ook als vrijwilliger. Hij hielp in 2017 als vrijwilliger bij het ONK die bij Scheldesport werd georganiseerd. Het ONK is het Open Nederlands kampioenschap voor mensen met een beperking. In 2018 heeft hij de cursus jurylid algemeen gevolgd. In 2019 volgde EDM (Electronic Distance measurement. Het elektronisch afstandmeten bij kogel, speer, discus en verspringen). In 2020 kwam ET (Elektronische tijdwaarneming). Die vooral bij de looponderdelen op de baan en wegwedstrijden wordt gebruikt. Hij is nu medewerker ET. Voor Chef ET gaat hij binnenkort examen doen. De volgende stap was de Scheidsrechtercursus in Papendal. Dat heeft hij samen met Mirthe, Nathan en Michel gedaan. Afgelopen 1 en 2 april heeft hij samen met Nathan de cursus Wedstrijdleider gevolgd in Papendal.

Wedstrijdleider/Scheidsrechter voor op de weg zit in de afrondende fase. Als hij deze heeft behaald mag hij bijvoorbeeld de kreekloop of Scheldesportloop organiseren. Verder heeft hij ook cursus Starter gedaan. Hij heeft bij Scheldesport al veel ervaring opgedaan. Hij moet hier nog wel een officieel examen voor doen.

Sociale media
Rens en Ivar hebben zich hard gemaakt om de social media van Scheldesport een nieuw leven in te blazen. Ze beheren de website, Facebook en Instagram. Ze proberen alles heel snel te plaatsen, zodat iedereen snel wordt geïnformeerd wat er plaats gaat vinden en waar atleten actief zijn. Of wat er aan activiteiten wordt georganiseerd.

Zelf maakt Rens geregeld foto’s van de atleten en vrijwilligers op de wedstrijden waar hij naartoe gaat. Je hebt hem vast wel al een keer voorbij zien komen met zijn camera. Van wedstrijden waar hij niet naartoe gaat is hij aangewezen op ouders of atleten die dat voor hem willen doen. Ze vragen dan ook geregeld aan atleten of ze foto’s willen maken of een stukje willen schrijven van een wedstrijd waar ze aan deel hebben genomen. Dus mocht je na het lezen van dit stukje iets aan willen leveren voor de website. Alles is welkom.

 

(Mocht je  toch bezig zijn, volg AV Scheldesport dan gelijk even op Facebook en Instagram! Zo blijf je van al het laatste nieuws op de hoogte.)

Verder is Rens ook betrokken bij allerlei activiteiten, zoals het organiseren van het sinterklaasfeest voor de pupillen en het jubileumfeest van Scheldesport vorig jaar.

Op dit moment volgt hij de opleiding Journalistiek in Tilburg. Hij zit in zijn 3e jaar. En moet hierna nog 1 jaar. Hij is bezig met zijn minor AVS: Audio Visuele Storytelling. Hij is dan ook veel met film en documentaires bezig. Hiervoor liep hij laatst ook veel rond met de camera op de atletiekbaan. Het resultaat hiervan is binnenkort te zien bij Scheldesport!

Rens ik vond het een heel leuk gesprek! Mooi om te zien hoe enthousiast je bent en hoeveel plezier je hebt in wat je doet. Een echte Scheldesporter met een mooi groen/wit hart.