Scheldesportlight: Stefan van Damme
Scheldesportlight: Stefan van Damme

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Stefan van Damme.

Over Stefan van Damme
Stefan is 38 jaar en al vele jaren gelukkig getrouwd met Wendy. Wendy is ook een bekende bij Scheldesport. Bij wedstrijden vind je haar vaak achter de bar. Ze vormen samen met hun zoontje Levy een gezin van drie.

Het begin van de atletiek
De eerste herinneringen die Stefan heeft aan Scheldersport zijn van zo’n 27 jaar terug. Hij was toen ongeveer 11. Hij ging samen met Jean Paul Niepce naar een training bij Scheldesport. Het was gelijk een leuke ervaring. En daarom besloot hij ook lid te worden.

De eerste jaren kreeg hij training van onder andere Ad en Gré Hendriks. Dat was vooral loopscholing bij de pupillen tot en met de C/D junioren. Vanaf de C-junioren t/m zijn 17e ging zijn interesse meer uit naar het werpen en kreeg hij training van Gré. De onderdelen speer en discus waren wat hij dan ook het liefste deed. De 100 en 200 meter schoven naar de achtergrond en werden bij-onderdelen.

Op zijn 17e is hij tijdelijk gestopt met sporten vanwege een spontane klaplong. Na het herstel van de klaplong bleef de angst om weer te gaan sporten. Tot er ongeveer 1,5 jaar later een Trim-je-fitgroep werd opgericht. Stefan had weer zin om wat te gaan doen en om aan zijn conditie te werken. Trim je fit is daar dan ook de ideale start voor. Daar kreeg hij training van Patrick Suij.

Gedurende de afgelopen jaren heeft Stefan 3x de marathon van Zeeuws-Vlaanderen gelopen. Dit was in 2013, 2015 en 2016. De marathon van 2016 was tevens zijn laatste omdat hij last kreeg van veel blessures. Hij was hierdoor genoodzaakt om met het lopen te stoppen. Het laatste jaar heeft hij toch weer een nieuwe start gemaakt. Echter door drukte op zijn werk, gezin en alle functies die hij nu heeft bij Scheldesport is het lopen wat op de achtergrond geraakt.

Op dit moment is hij zowat elke avond aan het werk voor de atletiekvereniging. Om toch wat in beweging te blijven gaat hij fietsen als het kan. Zo kan hij toch nog wat aan zijn conditie werken. Hij zit in de opbouwfase en gaat ook regelmatig off-road fietsen. 11 juni staat de Ride for the Roses op zijn planning. Dan wil hij de 80 km fietsen met zijn collega’s.

Hij is sinds januari 2022 aan het werk bij ICC (International Cycle Connection). Daar is hij logistiek coördinator inkomende goederen.

Vrijwilligerswerk
Rond 2000 is Stefan gestart als vrijwilliger. Hij zat samen met Karmen in de jeugdcommissie. Daar organiseerden ze allerlei activiteiten die niet atletiek gerelateerd waren, zoals kamp, sinterklaasfeest, discoavonden en de carnavalsdisco. Dit allemaal ten bate van de jeugd. Hij heeft ook samen met Karmen een tijdje training gegeven aan de A2 pupillen en D-junioren.

Alwin de Zeeuw vroeg in 2006 of hij zich aan wilde melden bij de technische commissie. Die bestond toen uit 9 leden. In die technische commissie zat toen ook nog de wedstrijdorganisatie (7 personen) en trainingscoördinator.

Stefan zat bij de wedstrijdorganisatie en is daar begonnen met het opstellen van een draaiboek voor de wedstrijden. Daarin werd alles beschreven, zodat iedereen weet wat er op een wedstrijd van hem/haar wordt verwacht. Zowel bij de materiaalploeg als bij het secretariaat. Dit draaiboek wordt nu in heel Zeeland gebruikt. Dat is echt een mooie opsteker voor al het intensieve werk dat hij heeft verzet. Daar is hij best trots op. Ondertussen nam het aantal leden in de TZ af waardoor degene die er waren steeds meer taken op hun bordje kregen.  Ze zijn nu nog steeds op zoek naar wat helpende handjes. Dus als je na het lezen van dit stukje zegt: ‘ik zou wel iets willen doen,’ meld je aan! Je bent meer dan welkom.

Stefan heeft ook de functie ‘JUCO’ onder zijn beheer. Dat is de jurycoördinator. Dit houdt in dat alles wat met jury te maken heeft op de dag van een wedstrijd wordt geregeld. Hij is al weken voor een wedstrijd bezig met het versturen van uitnodigingen en het maken van schema’s.  Het houdt in dat hij de jury ontvangt en dat iedereen weet bij welk onderdeel hij ingedeeld is, waar ze moeten staan en op welk tijdstip. Deze functie wordt hopelijk binnenkort door iemand anders ingevuld. Dat is voor Stefan meer dan welkom.

Het verzorgen van alle prijzen voor de wedstrijden gebeurt ook door Stefan. Dit is ook een kleine taak die gemakkelijk door iemand anders te doen zou zijn. Deze prijzen worden vaak in een grotere hoeveelheid besteld en moeten in de week voor de wedstrijd klaar gemaakt worden.

Cursussen
In 2003 heeft hij de cursus algemeen jurylid gedaan en jurytijd. In 2005 de opleiding scheidsrechter in Vlaardingen. Dat waren toen nog 4 avonden. In 2012 werd de ET aangeschaft en heeft hij de opleiding medewerker ET gedaan. Dit was toen echter nergens geregistreerd. Daarom gaat hij binnenkort examen doen als Chef ET. Dan mag hij alles officieel bedienen en mag hij ook de eindverantwoordelijkheid hebben tijdens wedstijden.

In 2014 volgde de opleiding en examen Chef EDM. In 2016 heeft hij zijn aantekening Official Competitie wedstrijd behaald. Hierdoor mag hij ook scheidsrechter zijn bij competitiewedstrijden door het hele land. Van 2015 t/m 2021 was hij voorzitter Technische Zaken. Hij heeft ondertussen een stapje teruggedaan, omdat er gezinsuitbreiding kwam. Verder doet de TZ het beheer van het wedstrijdmateriaal, ze kijken na wat er aan onderhoud moet gebeuren aan de accommodatie om deze wedstrijd technisch goed te houden en geven dit door aan de beheer-en-accommodatieploeg.

Hij bestelt dan ook de nieuwe wedstrijdmaterialen zoals kogels, speren, ed. In het verleden deed hij het inplannen en coördineren van de ET. Dit houdt in dat je een planning maakt wie er naar welke wedstrijd gaat. Dat heeft hij ongeveer 3 jaar gedaan. Nu doen Mike en Erik dat. De TZ bestaat op dit moment uit 6 leden dit zijn Alwin, Stefan, Ronald, Etienne, Rachida en Erik.

Er rusten vele taken op de schouders van Stefan, maar niet alleen bij hem. Er zijn meerdere vrijwilligers die vele uren bezig zijn met hun favoriete vereniging. Stefan blijft nog steeds heel gemotiveerd en enthousiast om ervoor te gaan. Een voor allen, allen voor een. Nieuwe helpende handjes zijn echt welkom. Ook het overnemen van een kleine taak, al is het maar een paar uurtjes op de maand, met ook best wel wat ‘thuis werk’ mogelijkheden. De vereniging, vrijwilligers en atleten worden hier echt blij van. Vele handen maken licht werk.

Stefan dank je wel voor je gesprekje. Het is fijn om iedereen te laten lezen wat er allemaal komt kijken bij het draaiende houden van de vereniging. Je bent een man met een groot hart voor de vereniging!