Scheldesporters in Papendal voor cursusweekend
Scheldesporters in Papendal voor cursusweekend

Scheldesporters Nathan de Zeeuw en Rens Schuit verbleven 1 en 2 april in Papendal voor het U35 TOP-Programma van de Atletiekunie. In dit programma krijg je in een twee volle dagen een volledige cursus voorgeschoteld. Je kan kiezen uit starter, microfonist, scheidsrechter en wedstrijdleider. Voor die laatstgenoemde gingen Nathan en Rens.

Na een succesvolle editie 2022 wilde wij (Nathan en Rens) graag nog een keer terug om een cursus te volgen. Vorig jaar volgden we de cursus tot scheidsrechter. Toen waren ook Mirthe en Michel mee. Het fijne aan dit weekend is dat je snel klaar bent en geen cursus van 8 weken hoeft te volgen.

Dag 1
Op zaterdagochtend ging al vroeg de wekken, want om 09:00 zou het programma gaan beginnen in Papendal. Daarom vertrokken we rond 06:00 vanuit Terneuzen. Gelukkig was de Formule 1 dit weekend in Australië waardoor we mooi de kwalificatie konden kijken in de auto.

Eenmaal aangekomen op Papendal begonnen we vrij snel met het programma. We kregen een introductie en het programma van de komende twee dagen. Daarna splitste de groep op en vertrok iedereen naar zijn of haar cursus. In ons geval dus wedstrijdleider. Docenten Bram van der Vos en Jorrit Rodermond gaan ons opleiden.

Voorafgaand moesten we al wat opdrachten maken ter voorbereiding van dit weekend. Deze gaan we verspreid over de twee dagen bespreken en verbeteren.

De cursus zelf bestond uit 4 thema’s: De wedstrijd, de accommodatie, de wedstrijdorganisatie en de wedstrijddag. Ik zal jullie verder niet in details uitleggen wat we allemaal geleerd hebben, daarvoor moet je zelf de cursus een keer volgen ;). Voor een wedstrijdleider ligt het meeste werk in de voorbereiding van de wedstrijd. Hoe minder je op de dag van de wedstrijd hoeft te doen, hoe beter je de wedstrijd hebt voorbereid. Je bent op de dag zelf verantwoordelijk voor de hele accommodatie, dus ook plekken als de kantine, de kleedkamers en de plekken waar het publiek staat.

Na de lunch was het tijd om naar buiten te gaan. Of nou ja, naar binnen, want we gingen naar de indoor sprinthal op Papendal. Daar gingen we kijken of de verspringbak daarbinnen voldoet aan de regelementen. Dit was natuurlijk als oefening voor ons voor als we straks in de praktijk een rondje over de baan lopen om bepaalde dingen te controleren.

Na de rest van de middag bezig te zijn geweest met alles wat te maken heeft met het zijn van een wedstrijdleider, bijvoorbeeld het keuren van materialen, was het tijd voor het avondprogramma. Dit stond even los van de cursus.

We begonnen de avond met een heerlijk diner. Een soort Italiaans buffet vulde onze maagjes om de rest van de avond door te komen. Want klaar waren we nog lang niet. Er stond een inspiratiesessie op het programma van Niels Groen, iemand die als microfonist en event manager de hele wereld rondreis voor belangrijke atletiekevenementen. Denk hierbij aan de Diamond League, een WK of de Olympische Spelen.

Vervolgens speelde we een pubquiz onder het genot van een drankje. Ons team, genaamd Niet-Amsterdam (een kleine sneer, omdat 99% van de cursisten/docenten uit de regio van Amsterdam komt) werd stabiel 3e (van de 6).

Om de avond en de dag af te sluiten gingen we nog naar de bar om gezellig na te praten. Onder het genot van een kleine (alcoholische) versnapering en een paar hapjes van de bruine fruitschaal was dit natuurlijk geen enkel probleem. Het was tijd om naar bed te gaan, want ook de volgende wekker ging de wekker vroeg.

Dag 2
Niet omdat het programma zo vroeg begon, want die begon net als de dag ervoor om 09:00, maar omdat de Formule 1 ook gewoon gekeken moest worden. De race begon al om 07:00 en duurder uiteindelijk niet iets te lang. Het laatste stuk hebben we terug moeten kijken tijdens te lunch.

Het was 09:00 en we gingen naar buiten. Samen met de scheidsrechters vormden we groepjes om de baan rond te lopen te kijken of je wel of geen wedstrijd zou kunnen organiseren op de accommodatie van Papendal. Dit was natuurlijk slecht als oefening, want de baan in Papendal is gemaakt en ingericht voor trainingen, niet voor wedstrijden.

Daarna bleven wij als wedstrijdleiders nog even buiten om onze lijnenkennis te testen. De zon was er nog niet, dus echt warm was het niet. Fijn dat we dan ook weer terug naar binnen gingen voor het laatste deel van de cursus.

En dan, de laatste opdracht. We vertrokken weer naar buiten. Nu met zon. We maakten groepjes met alles cursisten en moesten naar verschillende docenten voor een casus. Deze casus moesten we met de groep oplossen. Je dacht uiteraard vanuit je eigen positie, in ons geval moesten we dus beslissingen nemen vanuit een wedstrijdleider. Het waren vier casussen.

We sloten de dag en het weekend af met een korte evaluatie en kregen vervolgens een certificaat. Maar we zijn nog niet geslaagd. We moeten nu onze opdrachten die we voor de cursus gemaakt hadden verbeteren en opnieuw inleveren. Daarna krijgen we te horen of we geslaagd zijn en of we in de praktijk aan de slag mogen.

Tijd om terug te keren richting het Zeeuwse en de Ronde van Vlaanderen terug te gaan kijken. Voor iedereen die de ambitie heeft een keer een vervolgcursus te doen na de jurycursus kan ik dit weekend alleen maar aanraden!

Voor ons zit het er nu op. Wij gaan aan de slag in de praktijk en hopen dat we ook op jullie hulp kunnen rekenen tijdens wedstrijden! Tot op de baan!