Scheldesportlight: Leo Kaijser
Scheldesportlight: Leo Kaijser

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Leo Kaijser

Over Leo
Leo is 63 jaar en getrouwd met Jolanda. Ze hebben een zoon Coen en dochter Liselot. Liselot is 3 maanden geleden moeder geworden van een dochter Puck. Leo en Jolanda zijn dan ook hele trotse grootouders.

Leo is een sportief type. Hij heeft ca. 23 jaar gevoetbald bij VV Spui als rechtsback. Hij is leider geweest van een elftal en droeg ook zijn steentje bij als vrijwilliger. Toen hij met voetballen is gestopt werd zijn grootste hobby motorrijden. Daar genoot hij enorm van. Ongeveer 8 jaar geleden heeft hij zijn motor verruild voor het fietsen. Elke zondag rijdt hij dan ook trouw ca. 50 à 60 km met zijn citybike. Sinds hij is gaan fietsen staat zijn motor trouw in de garage te wachten tot hij weer eens naar buiten kan.

Het begin bij Scheldesport
Toen zijn dochter ongeveer 10 jaar was deed ze mee met de scholierenatletiekdag. Dat vond ze zo leuk, dat ze lid werd bij Scheldesport. Leo bracht zijn dochter trouw elke training naar de baan en verbleef dan op de tribune om de training van zijn dochter te volgen.

Roland Volleman was de trainer van de mastergroep. In die mastergroep waren Rob de Roo en Raf de Wever aan het trainen. Die zagen Leo geregeld op de tribune zitten. Ze vroegen aan hem of hij zin had om mee te trainen. Na een jaar besloot Leo toe te happen. En zo werd ook hij lid.

Door het trainen verloor Leo gewicht. Hij ging van 85 kg naar 74 kg. Dat was voor hem een extra motivatie om met het sporten door te gaan. Hij deed aan vele disciplines mee zoals discus, kogel, speerwerpen, hoogspringen, verspringen, 200 meter, 5 km en ook voor het crossen was hij te vinden. Hij heeft tijdens zijn atletiekcarrière ook training gekregen van Ronald Rasenberg.

Samen met Liselot heeft Leo ongeveer 3 jaar meegedaan aan de baanwedstrijden. Toen er blessures om de hoek kwamen kijken is hij zich wat meer gaan richten op de loopjes. Hij kreeg daar training van Patrick Suy. De loopjes waar hij aan meedeed waren natuurlopen, kustlopen, zomerlopen, de aflossingsmarathon en de ½ marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Zijn beste tijd op de halve marathon was 1uur 45 min.  Daar is hij heel trots op en dat mag hij zeker zijn. Hij liep toen samen met Dirk Rootzand. Nu staat het lopen op een laag pitje. Hij heeft het al een heel jaar heel druk met klussen in het huis van zijn zoon. Dat vergt veel tijd.

Toen hij 7 jaar lid was, werd hij door Emmy Volleman en Ria de Roy gevraagd om lid te worden van het bestuur van Scheldesport. Hij deed het materiaalbeheer samen met Peter Jonkman. Dit betekende dat ze verantwoordelijk waren voor het up-to-date houden van het wedstrijd- en trainingsmateriaal. Kijken wat is afgeschreven en ervoor zorgen dat nieuw materiaal werd aangeschaft. De functie materiaalbeheer heeft hij ongeveer 6 jaar gedaan.

Daarna is hij overgestapt naar accommodatiebeheer met Ferdie de Klerk. Daar was zijn taak om ervoor te zorgen dat de baan in orde was en hand- en spandiensten voor als er iets kapot was. Zoals in de herfst zorgen dat de bladeren op de baan werden geruimd, genoeg zand in de verspringbak zat en zorgen dat alles veilig was op en rondom de baan, zodat atleten onbezorgd kunnen sporten tijdens trainingen en wedstrijden.

Verder regelde hij destijds ook de mensen die hielpen bij het opbouwen en ook weer opruimen na de wedstrijden. Dit houdt in dat o.a. sectorlijnen uitgezet worden, materiaal aanvoer zoals discus, kogel, speerwerpen bij de onderdelen, dit allemaal t.b.v. de wedstrijden. Dit stokje is inmiddels overgenomen door Alwin de Zeeuw.

Hij is tegenwoordig ook vertegenwoordiger in de trimloopcommissie met Leonoor Voogt, Theo Knijff, Ferdie de Klerk en Bram van de Wege. Als er loopjes worden georganiseerd dan zetten ze de route uit met de fiets. Voor Corona waren dit 4 loopjes per jaar. Helaas zijn het er nu nog maar 2.

2x per jaar snippert hij van zijn werk. De 1e keer is om oud papier op te kunnen halen voor de vereniging en de 2e keer is om te helpen bij het organiseren van de Scheldesportcross.

Als je weer eens in de kantine komt en je naar de wc moet, kijk dan maar eens goed rond. De renovatie van deze ruimtes heeft hij het installatie en tegelwerk verzorgt. Het ziet er echt top uit. Bij NL doet is hij ook elk jaar aanwezig en samen met de groep vrijwilligers verzetten ze samen bergen werk op en rondom de baan.  Alles ziet er dan weer tiptop uit voor het wedstrijdseizoen van start gaat.

Binnenkort gaat Leo met pensioen en dan gaat hij elke week een aantal uren, zoals het hem zelf uitkomt, spenderen aan de atletiekvereniging. Dit komt dan boven op de uren die hij er nu al vertoeft. Een echte man met een groot hart voor Scheldesport.

Wat een fijne, gedreven vrijwilligers zijn er achter de schermen bezig. Elke vrijwilliger met hun eigen bijzonder verhaal. Hun enorme inzet, oneindige liefde en hart voor Scheldesport zorgt ervoor dat deze vereniging veel warmte uitstraalt.

Dank je wel Leo voor je verhaal.