Laatste informatie Scholierenatletiekdag
Laatste informatie Scholierenatletiekdag

Nog een paar dagen en dan is het zover! De 'Team Vital Scholierenatletiekdag' gaat zaterdag van start op de atletiekbaan van AV Scheldesport. In samenwerking met Sportpunt Terneuzen proberen we jullie kennis te laten maken met onze leuke sport. Hier volgt de laatste informatie die je nodig hebt en het programma.

Het format
Leerlingen van groep 3 t/m 8 van verschillende basisscholen in gemeente Terneuzen gaan met elkaar de strijd aan in de vorm van Athletics Champs. Hier komen de volgende onderdelen aan bod: Slingeren (fietsband), Vortexwerpen, Verspringen, 40m sprint, 40m horden en meters maken. Meters maken is het afsluitende onderdeel. Hier is het de bedoeling dat de atleten binnen 4 minuten zoveel mogelijk meters maken op de baan. Ieder groepje heeft ergens in het chronoloog een pauzeblokje. 

Bij elk onderdeel zullen minimaal twee 'ervaringsatleten' staan. Deze helpen de atleten met hun techniek en zullen zorgen dat ze een mooie prestatie neer kunnen zetten. Uiteraard zijn zij ook beschikbaar voor atleten om vragen te beantwoorden over het onderdeel of de sport. 

Je werkt samen met je groepje een chronoloog af. Dit groepje is de hele middag hetzelfde! Zorg daarom dat je altijd bij je groepje blijft of weet waar je groepje is. Elk groep heeft een eigen ploegleider. We zorgen ervoor dat je op de dag zelf weet wie je ploegleider is en waar je die kan vinden!

De groepsindeling en het chronoloog zijn te vinden via deze link: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/main/39388/

Voor de groepindeling klik je op 'Teams'. Voor het chronoloog op 'tijdsschema'. Let op: er kunnen nog dingen veranderen, dus kijk alles op de dag zelf nog even na. 

Waar?
Deze dag vindt plaats op de atletiekbaan van AV Scheldesport. Deze ligt tussen de voetbalvelden van VV Terneuzen en Terneuzense Boys. Het adres is Zuiderparklaan 20, 4532LS Terneuzen.

Het leuke aan de Athletics Champs is dat publiek toegestaan is op de baan. Hierdoor kan je met je neus bovenop de prestaties staan. Omdat het op de baan altijd om de prestaties van de atleten moet gaan en de veiligheid voorop staat zijn er een paar belangrijke regels waar je rekening mee moet houden (let op: als we het hebben over de baan spreken we over de rondbaan waar de atleten lopen en het grasveld. Alles daaromheen, achter de reling, is altijd toegankelijk voor alle bezoekers. Hieronder valt onder andere het terras, de tribune, de kantine en de kleedkamers):

- Steek nooit zomaar de baan of het veld over. Er kunnen atleten aan het sprinten zijn of net een vortex werpen. Kijk daarom altijd eerst links en rechts (het liefst nog een paar keer en ook tijdens het oversteken) voordat je daadwerkelijk oversteekt. Dit kan al veel ongemakken voorkomen. 
- Probeer zoveel mogelijk bij een groepje te blijven en ga niet zomaar zelf naar plekken op de baan toe. 
- Beperk het aantal toeschouwers per atleet die mee gaan met het groepje. Zo staat het niet bomvol en is er nog overzicht voor de julyleden en ploegleider. Ook buiten de baan kan je achter de reling goed kijken naar prestaties van de atleten. 
- Tijdens de onderdelen is de kans groot dat de hulp wordt gevraagd van u als ouder. Dit omdat we altijd een extra helpende hand kunnen gebruiken en anders het organiseren van deze wedstrijd heel lastig gaat. Elke team heeft al minimaal twee vrijwilligers meelopen. Er zullen geen hele ingewikkelde dingen van u gevraagd worden. 
- Op het moment dat we moeten concluderen dat er niet goed omgegaan wordt met de regels en/of er onveilige situaties ontstaan moeten wij het publiek verzoeken de baan te verlaten. De wedstrijd kan dan uiteraard nog gevolgd worden rondom de baan achter de reling, op de tribune of op het terras. 

Het programma
De deuren van onze atletiekbaan openen om 12:45. Vanaf dat moment kan je een plekje zoeken waar je je spullen kan leggen en op zoek gaan naar je ploegleider. Je ontvangt dat je startnummer en speldjes om deze vast te maken aan je shirt. 

Om 13:15 zal er een gezamelijke warming-up plaatsvinden. Deze zal worden verzorgd door Ivar van de Wege en Emma Vermaelen. Na deze warming-up kan jezelf klaar gaan maken voor de wedstrijd. Je krijgt de laatste informatie van je ploegleider en gezamelijk zullen je rond 13:45 gaan beginnen op het eerste onderdeel van de dag. Zoals eerder aangegeven werk je een chronoloog met verschillende onderdelen af. Deze is per groep verschillend. 

Het laatste onderdeel is voor iedereen meters maken. Deze start om 16:15. Hierna maken we ons op voor nog een paar leuke dingen.

Om 16:45 doen we een vlaggenparade. Hierin stellen we alle scholen aan je voor met de deelnemende atleten van die school. Zij zullen met trots de vlag van hun school meedragen. 

Hierna zullen we de prijsuitreiking starten. Hier zijn verschillende prijzen te winnen. 

Wat valt er te winnen?
Voor elke nummer 1, 2 en 3 van de groep is er een medaille. Daarnaast zijn er twee klassementen voor de scholen: 
- Het deelnemersklassement: De school met de meeste deelname ontvangt een mooie beker om neer te zetten op school.
- Het puntenklassement: De school met het hoogste gemiddelde punten per deelnemer gaat er met de beker voor dit klassement vandoor! Let op: de school heeft hiervoor minimaal 7 deelnemers nodig (mocht dit nog veranderen, laten we dit uiteraard weten).

Dan hebben we ook nog een loting. Hierin verloten we een paar mooie prijzen en een hoofdprijs! Deze blijven nog geheim tot de loting zelf. 

Alle deelnemers die nog geen lid zijn bij AV Scheldesport krijgen vanaf 27 mei de kans om tot de zomervakantie gratis mee te trainen (normaal is er een proefperiode van 4 gratis trainingen) bij onze vereniging! Daarna (of tijdens de proefperiode) kan je beslissen op je wel of geen lid wil worden.

Extra info
Uiteraard is het niet handig om te sporten in een spijkerbroek, daarom adviseren we om een sportbroek aan te trekken en een sportshirt waar je lekker in kan zweten. Als je sportschoenen tot je beschikking hebt zou ik die ook zeker meenemen! 

Op de dag zelf lopen er fotografen rond die foto's maken van alle atleten. Deze zullen achteraf terug te vinden zijn op onze website. Ook maken we een aftermovie die later te zien zal zijn. 

Het beloofd warm te gaan worden, dus zorg dat je jezelf niet te warm kleed. Daarnaast is insmeren belangrijk en goed drinken!

Zo, nu ben je bijgepraat over de scholierenatletiekdag. Voor verdere vragen kunt uiteraard bij ons terecht! Wij hebben heel veel zin in deze feestelijke dag, hopelijk jullie ook! 

Tot zaterdag!