Scheldesportlight: Richard van Damme
Scheldesportlight: Richard van Damme

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Richard van Damme

Over Richard
Richard is getrouwd met Marleen. Samen vormen ze een gezin met hun 2 kinderen Marit (15 jaar) en Stijn (12 jaar).

Na zijn HBO-studie is Richard 21 jaar geleden begonnen als belastingadviseur. In de eerste jaren was dit een combinatie van werken en leren. 5 dagen werken en 2 avonden naar Rotterdam voor studie. “Het is een leuke baan, maar ook heel druk, het belastingsysteem zou ‘makkelijker’ moeten worden volgens de overheid, maar dat is het allerminst,” zegt Richard. Door deze drukke baan is er voor het actief sporten weinig tijd. Als hij wat vrije tijd kan vinden gaat hij soms wandelen met zijn gezin of alleen.

Het begin bij AV Scheldesport
Toen Marit 6 jaar was, is zij begonnen met sporten bij de atletiek. 2 jaar later in 2016 werd Stijn ook lid van Scheldesport. En zoals het met de meeste ouders gaat van kinderen die sporten bij een vereniging,  kwam ook Richard in aanraking  met het vrijwilligerswerk.

In 2016 heeft Richard het financiële deel voor het ONK para-atletiek voor zijn rekening genomen. Het ONK is het Open Nederlandse Kampioenschap voor atleten met een beperking. Dat werd door AV Scheldesport georganiseerd in 2017.

In hetzelfde jaar heeft hij ook een jury-cursus gedaan. Zo kon hij tijdens de wedstrijden van zijn kinderen ook een steentje bijdragen door het jureren van wedstrijden. Tijdens wedstrijden was hij ook soms te vinden achter de microfoon. Dan was zijn stem hoorbaar over de hele atletiekbaan.

Bij de regio-ontmoeting vorig jaar droeg hij ook zijn steentje bij en was hij te horen als microfonist en te vinden achter de bakplaat. Er zijn vast veel Scheldesporters die heerlijk hebben gesmikkeld van de hamburgers die hij heeft gebakken.

In 2017 vroeg de toenmalige voorzitter Harold de Maat of hij het stokje als penningmeester over kon nemen van Tina Bouterse. Dat heeft hij toen gedaan en onder zijn penningmeesterschap is de boekhouding onder andere gedigitaliseerd in een boekhoudprogramma.

Uiteindelijk is het gehele gezin betrokken bij Scheldesport, want ook zijn vrouw Marleen rolde als vrijwilligster de atletiek binnen. Zij is tijdens wedstrijden regelmatig te vinden achter de bar in de kantine. Dit jaar heeft Marit ook de jurycursus gevolgd, dus grote kans dat je haar binnenkort als jurylid gaat zien op de baan.

Na 2 bestuursperiodes van 3 jaar als penningmeester vond Richard het tijd om het stokje weer door te geven. Op dit moment is de functie als penningmeester nog niet ingevuld. Met zijn groen/witte hart vervult hij op de achtergrond nog wel de nodige financiële taken tot er een nieuwe penningmeester is gevonden.

Daarom de volgende oproep: wie wil het stokje als penningmeester overnemen?
De taken van een penningmeester bestaan uit:
- Betalen van rekeningen
- Innen van de contributie
- Versturen van facturen (o.a. het verhuur van de ET)
- Opstellen van de begroting
- Meebeslissen in het bestuur over andere zaken, zoals technische zaken, sponsoring, investeringen (zoals bv vervanging van de ET).

De komende jaren komt er daarnaast een mooie uitdaging aan in verband met de renovatie van de accommodatie en de atletiekbaan.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten over deze functie? Dan wil Richard graag zijn ervaring met je delen.

 Nu hij gestopt is als penningmeester blijft Richard wel als jurylid actief.

"Weet je wat zo mooi is aan Scheldesport?" vraagt hij: “dat er veel enthousiaste vrijwilligers zijn. Maar we kunnen er altijd nog meer gebruiken. Het is een inkopper, maar zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan.” Daarom vindt hij het zo mooi dat er verscheidene junioren de jurycursus hebben gedaan. Er zijn super gemotiveerde junioren die niet alleen komen sporten maar ook echt betrokken zijn bij de vereniging.  De toekomst wordt hiermee gegarandeerd. Dat zie je echt niet bij alle verenigingen in de regio.

De scholierenatletiek is ook weer terug na een aantal jaren. Op 27 mei staat deze ingepland. Mede dankzij deze junioren kan dit worden georganiseerd, omdat ze enthousiast zijn om hun steentje bij te dragen en mee te helpen. De scholierenatletiek levert ook vaak weer nieuwe leden op. En zo kan de vereniging weer verder groeien.

Hobby’s buiten de atletiek
Richard heeft naast de atletiek nog een aantal hobby’s waar veel tijd is zit. Eén van die hobby’s is Feyenoord. Samen met Ithan Pijnen (oud-bestuurslid van AV Scheldesport) heeft hij een seizoenkaart en gaan ze geregeld naar de Kuip om hun favoriete club aan te moedigen. Zondag 14 mei was de kampioenswedstrijd. Uiteraard waren ze erbij in het stadion toen Feyenoord landskampioen werd.

Zijn andere grote hobby is de regionale radiozender Go FM. Dat is de regionale radiozender in de kanaalzone. Op doordeweekse dagen van maandag tot en met vrijdag is hij te horen van 16.00 tot 18.00 uur bij het programma onderweg. Daarnaast verzorgt bij 1 x per maand het programma op de zaterdagochtend van 9.00 tot 12:00 uur; Go in de Regio. “In dit programma worden de actualiteiten in de regio gesproken. Er komen diverse gasten langs in de studio en we zijn regelmatig op locatie als er iets te doen is in de regio. Onlangs was Rens Schuit nog te gast in de studio over de scholierenatletiekdag en vorig jaar was Go FM van de partij op de baan voor live gesprekken tijdens de regio-ontmoeting.” Eind dit jaar fuseert Go FM met Omroep Hulst en Scheldemond FM en komt er één radiozender voor heel Zeeuws Vlaanderen. Ga maar eens luisteren naar zijn enthousiasme en passie bij het radio maken.

Dank je wel Richard voor het gesprekje en hopelijk komt er gauw een kandidaat voor de functie penningmeester. Nog heel veel plezier en succes met het radio maken en alle andere dingen!