Scheldesportlight: Daan Schuit
Scheldesportlight: Daan Schuit

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Daan Schuit.

Over Daan
Daan is 17 jaar en komt uit een sportief gezin: vader Etienne, moeder Patricia, broer Rens en zusje Senna. Allemaal zijn ze betrokken als atleet of vrijwilliger bij de atletiek vereniging.

De Scheldesportgenen in de familie gaan al vele tientallen jaren terug. Daan zijn opa is nog voorzitter, starter en jurylid geweest. Zijn oma verrichte hand en spandiensten in de kantine. Zijn tante was een sportieve vrouw en was dan ook te vinden op de atletiekbaan. Etienne zijn vader was al lid van de atletiek in zijn jeugd.

Kennismaking met atletiek
Daan zijn allereerste kennismaking met sporten was het zwemmen. Het gezin Schuit woont, zoals velen, in een waterrijke omgeving. Voor zijn ouders was het dan ook belangrijk dat de kinderen goed kunnen zwemmen. Daan heeft zijn A-, B- en C-diploma gehaald.

Etienne en Patricia vinden het belangrijk dat kinderen gaan sporten, omdat dit goed is voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen. Daarom was de volgende sport waar hij kennis mee maakte judo. Dat deed hij samen met zijn broer Rens. Ze hebben dit ongeveer 1 à 2 jaar gedaan.

In 2012 werd de scholierenatletiek georganiseerd en Etienne adviseerde Rens en Daan  om zich hiervoor aan te melden. De scholierenwedstrijd was dan ook gelijk een vuurdoop. De drempel werd genomen en het bleek een schot in de roos te zijn. Zowel Daan als Rens vond dit helemaal geweldig en allebei werden ze lid van AV Scheldesport.

In de begin jaren liep hij lange afstanden, zoals 1000 meter, en deed hij aan Vortex en hoogspringen. Dat vond hij hele leuke onderdelen. Al snel haalde hij bij het hoogspringen de 1,50 meter en even later de 1,55 meter. Hij heeft nu een PR staan van 180 cm

Zijn favoriete onderdelen zijn nu discus, verspringen, kogel, 100 meter en 100 meter horden. Op dit moment staat het verspringen op een lager pitje, omdat het net niet gaat zoals hij zou willen. De focus ligt nu wat meer op de andere onderdelen. Op 11 juni heeft hij een clubrecord geworpen met de discus van 48,01 meter bij de wedstrijd in Zevenbergen. Hij staat nu 3e op de ranglijst van Nederland. Zijn PR bij verspringen is 6,78 meter wat ook net als de Discus een hele knappe afstand is.

Bij de 100 meter horden zijn de horden nu verplaatst naar 100 cm hoogte. Hij heeft ondertussen 1 wedstrijd gedaan en een tijd neergezet van 15,83 sec. Daan voelt dat daar zeker nog meer te halen is en dat het nog sneller kan.

Hij heeft in de loop van de jaren training gekregen van Etienne, Harold, Ronald, Wesly en Marion tijdens zijn pupillentijd. Toen hij de leeftijd bereikte dat hij overging naar de junioren werden zijn trainers Ivar en Karin. Van Gré krijgt hij werptraining. Door de afwezigheid van Karin worden de trainingen op dit moment aangestuurd door Mirthe, Nathan en Rens.

Als je vraagt: “Door wie word je begeleid?”, dan vertelt hij vol trots “mijn vader, Etienne, want mijn vader heeft zelf heel veel ervaring en verstand van de onderdelen die ik doe, omdat hij deze zelf ook al jaren doet of heeft gedaan. Ik kan altijd op hem terugvallen en dat is heel fijn. Samen kunnen we tijdens wedstrijden analyseren waar het net wat beter kan tijdens het werpen en springen.”

Zijn vader is ook z’n grote voorbeeld: “Kunnen sporten en presteren zoals hij dat kan, is wat ik wilde.” Ondertussen is Daan enorm gegroeid in zijn prestaties, hij is zijn vader voorbij gestreefd.

Als je vraagt wat zijn favoriete afstand is, dan glimlacht hij. “Nou, verder dan 110 meter horden ga je mij niet zien lopen. Ik ga niet zomaar een 200, 400 meter of een cross lopen. Ik doe wel eens mee aan een 200 meter of Zweedse estafette,” zegt hij, “maar dat is omdat ik dan onderdeel ben van een team. Dan wordt er gevraagd of  jij een bepaalde afstand voor je rekening wil nemen. En dan ben ik daar zeker voor te vinden. Alles in belang voor de punten van het team.”

Zijn favoriete afstand is toch wel de 60 meter indoor. “Dan kan ik vol op stoom mijn snelheid aanhouden tot over de finish. Die afstand ligt me echt heel goed.”

Op de vraag of hij nog doelen heeft: Ja, die heeft ie zeker. “De 7 meter halen bij verspringen en 50 meter bij de Discus. Dat zou echt mooi zijn.” Deze afstanden heeft hij nu echt in het vizier. Aan zijn trainingsinzet zal het zeker niet liggen. Dat zit wel snor.

In het weekend van 24 juni is het NK U18&U20 outdoor in Bergen op Zoom. Dat is bijna een thuiswedstrijd. Hier zal hij meedoen op de onderdelen kogel en discus.

Daan heeft ondertussen aan verschillende NK’s deelgenomen. Hij heeft ook al het nodige eremetaal meegenomen naar thuis.

2020 2e plaats op het NK junioren C spelen indoor kogelstoten U15
2021 2e plaats  NK outdoor Discus U18, 2e plaats  kogel U18
2022 3e plaats NK  Zweedse estafette mannen U20 met Tobias de Zeeuw, Lukas Dobbelaar en Ralph de Maat
2022 2e plaats NK outdoor Verspringen U18, 3e plaats Discus U18
2022 2e plaats NK indoor Verspringen U18
2023 3e plaats NK indoor kogelstoten U20

Toen hij 12 jaar (D2) was heeft hij meegedaan aan de D-Spelen in het Olympisch Stadion met de onderdelen kogel en discus. Hij stond na de 1e worp op de 1e plaats. De spanning en zenuwen gingen opspelen en daardoor werden zijn volgende pogingen allemaal ongeldig. Hij eindigde die dag als 4e. Hij had door die ene worp wel een clubrecord te pakken. Dat was het begin van vele clubrecords.

Later is hij nog naar de C-Spelen geweest, zowel indoor als outdoor. Hier deed hij mee aan de onderdelen hinkstapsprong, kogel en discus. Daan denkt nog met veel plezier terug aan de D- en C-Spelen. Was heel mooi om mee te maken. Ook omdat hij tijdens de C-Spelen samen met Alwin de Zeeuw, Tobias en zijn vader ging kamperen.

Dat de familie Schuit veel investeert in de wedstrijden voor Daan, blijkt ook uit een wedstrijd in Amersfoort waar ze in coronatijd naartoe gingen. Hij ging daar met zijn vader heen voor een wedstrijd discus. Daar kwamen alle toppers naartoe. Hij heeft ook meegedaan aan een meerkamp wedstrijd in Zoetermeer onder begeleiding van Ivar. Daar werd Daan bij het onderdeel Discus 1e.

Daan heeft ondertussen zijn examen voor de MAVO achter de rug. Als hij daarvoor is geslaagd gaat hij een vervolgopleiding doen bij Defensie. Hij wil bij het onderdeel pantserinfanterie. Op dit moment werkt hij bij SVRZ de Blide in de ouderenzorg. Als hij niet aan het sporten of werken is dan is hij met zijn vrienden buiten te vinden. Dan is hij aan het voetballen, of doen ze een leuke activiteit.

Dank je wel Daan voor je mooie verhaal! We gaan je zeker volgen aankomend weekend bij het NK in Bergen op Zoom via Atletiek.nu. Heel veel succes op het NK. Er zullen vast nog hele mooie resultaten volgen.

Het NK U18&U20 is vanaf vrijdag live te volgen via deze link: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/vereniging/38521/211/
Daarnaast zullen we op de sociale media van AV Schedesport updates plaatsen van de prestaties van onze Scheldesporters! We zijn te volgen op Instagram (@av_scheldesport) & Facebook (Atletiekvereniging Scheldesport).