Scheldesportlight: de Familie Vermaelen
Scheldesportlight: de Familie Vermaelen

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Sommige van deze vrijwilligers en atleten komen allemaal uit hetzelfde gezin. Daarom staat de spotlight deze keer gericht op: de Familie Vermaelen.

Vandaag is dit de familie Vermaelen:

De familie bestaat uit Ben (50), Leonie (43), Emma (16) en Sara (13).

Sara heeft al verschillende sporten uitgeprobeerd. Zoals elk kind is ze gestart met zwemles. Ze heeft heel kort op karate gezeten, maar dat vond ze super saai. Badminton was haar volgende sport, dit was een binnensport en ook niet precies haar ding. Tijdens het televisie kijken volgt ze allerlei sporten. Haar oog viel op de olympische spelen en dat vond ze helemaal geweldig. Vooral de onderdelen waar het rennen in beeld kwam kon ze ademloos volgen. De sprint, de steeple en polsstokhoog waren onderdelen die ze heel gaaf vond. ‘Dat wil ik ook,’ dacht ze. Haar vader Ben zag haar enthousiasme en vertelde dat er in Terneuzen een atletiekbaan was waar ze het eventueel zelf kon proberen. Zo kwam het dat Sara in 2015 haar eerste passen op de baan van AV Scheldesport deed.

Sara is altijd al een strever geweest en toen ze haar 1e cross meedeed werd ze gelijk derde. Haar motivatie om te trainen en beter te worden werd hierdoor helemaal aangewakkerd.

Op de baan is ze een echte Mila-loopster en ze vindt naast de 400, 800 en 1000 de steeple en 300 horden heel leuk. Ook voor de zomer en winterloopjes staat ze te springen.

Tijdens de Nationale D-spelen in 2022 heeft ze deelgenomen aan de steeple. In september wil ze naar de C-spelen. Ze wil graag meedoen aan de steeple en de 300 horden. 1 en 2 juli gaat ze naar een wedstrijd in Barendrecht waar ze een tijd neer kan zetten om mee te mogen doen. Ze is nu keihard aan het trainen voor die steeple met Mirthe.

Op het moment zit ze op het Lodewijk College en daar doet ze het gymnasium met Grieks en Latijn, daarbij doet ze ook het Technasium.  Dit is een opleiding waar Onderzoek en Ontwerpen centraal staat.

Emma heeft ook eerst haar zwemdiploma’s gehaald. Na wat verschillende sporten te hebben uitgeprobeerd, heeft ze 3 jaar hockey gedaan en vervolgens nog 3 jaar badminton. Toen kwam de atletiek. Haar vader en zusje waren al vaak te vinden op de atletiekbaan. Om ze aan te moedigen ging ze mee naar wedstrijden. Tijdens de pinksterwedstrijden in 2019 vroeg Mandy aan haar of ze ook niet mee wilde gaan doen. Deze vraag trok haar over de streep en zij zette dan ook in 2019 zelf haar eerste passen op de baan.

Ze is ondertussen gestopt met trainen en wedstrijden. Ze wil zich wel nog heel graag voor Scheldesport in blijven zetten. Daarom staat een jurycurus nog op haar verlanglijstje. Mits dit naast school en werk uitkomt. Op dinsdag en/of donderdag geeft ze met veel plezier training aan de (wedstrijd)pupillen. Ze heeft samen met Ivar en Rens de scholierenatletiek georganiseerd. En dat was een groot succes. De opkomst was groot en iedereen heeft echt van deze dag genoten.

1 van haar mooiste momenten bij Scheldesport was het 60 jarig jubileum. Het was een heel leuke dag en het bleef gezellig tot 2 uur ‘s nachts. De scholierenatletiek was ook 1 van de hoogtepunten.

Op dit moment volgt ze de opleiding ‘Kind professional’ bij het Scalda Mbo4, als onderwijs assistent en pedagogisch medewerker. Ze loopt stage op de Parel in Othene en kinderdagverblijf de WipWap. Volgend schooljaar loopt ze stage in Zaamslag. Naast atletiek, school en stage heeft Emma diverse oppasadresjes en werkt ze ook nog bij de AH.

Leonie moet vaak op zaterdag werken en kan daarom niet zo heel vaak bij wedstrijden zijn om haar gezin aan te moedigen. Toch probeert ze waar ze kan aanwezig te zijn, zoals op de wedstrijd in Terneuzen op 17 juni.  Ze heeft vrij gevraagd op haar werk om te kunnen jureren. Ze heeft al bij diverse wedstrijden gejureerd en heeft ook een groepje kinderen begeleid tijdens de scholen atletiekdag. En indien er geen trainers zijn is ze inzetbaar bij de pupillen. Zo draagt ze haar steentje bij als vrijwilliger voor de vereniging. Ze kan niet bij alles helpen of lange tijd achter elkaar vanwege gewrichtsproblemen. 1 van de hoogtepunten bij Scheldesport was het 60 jarig jubileum. Het was prachtig om te zien, de enorme verbroedering dankzij de clubkracht die er te vinden is.

Ook tijdens wedstrijden is het mooi om te zien dat verschillende clubs onderling, de kinderen, jeugd en de ouders goed met elkaar omgaan. Kinderen zijn blij voor elkaar, supporteren elkaar en toch zijn ze elkaars concurrenten tijdens wedstrijden. Mooi om te zien en het is echt hartverwarmend.

Ze vindt het mooi als een Ben en Sara een persoonlijk doel voor ogen hebben en er dan in slagen en hoe ze elkaar na afloop evalueren. Een leuke bijkomstigheid voor Leonie is dat ze even een paar avonden rust heeft als ze zijn gaan trainen.

Buitenom Scheldesport is ze ook vrijwilligster bij het schoolkamp van basisschool de Oude Vaart. Ze helpt in de maanden voorafgaand aan het schoolkamp met het ontwerpen en uitvoeren van kleding  en attributen. En tijdens het schoolkamp begeleid ze een groep kinderen een week lang in het bos. Ze doet het met veel passie en liefde. Zelf zegt ze: “Ik krijg hier zoveel energie voor terug.”

Ze heeft in het verleden in de kinderopvang en in kledingzaken als filiaalleidster gewerkt. Sinds 4 jaar werkt ze bij Hans Anders in de functie als refractionist.

Ben heeft eigenlijk al zijn gehele leven atletiek geweldig gevonden. Op school in België zat hij bij Schoolteams. Daar deed hij volop mee met atletiek. In vakanties deed hij aan klimmen en mountainbiken. Hij heeft ongeveer 4 jaar badminton gedaan alvorens hij in 2015 zijn weg naar Scheldesport vond.

In het begin deed hij een combinatie van badminton en atletiek. Maar de liefde voor de atletiekbaan overwon het van het net met shuttle. Het was ook vooral de gezelligheid en het clubgevoel van Scheldesport dat de doorslag gaf. Hij zegt: “Hier is iedereen gelijk. Het is zo’n mooie vereniging.”

Hij geniet van de zomerloopjes die hij samen met Sara doet. De onderdelen waar hij meest van houdt zijn sprint, verspringen, hoogspringen en de werponderdelen. “Discus en speer zijn van oudsher onderdeel van de Oude Grieken. Jezelf pushen om hoger, sneller en verder te gaan. Dat is mijn drijfveer. Dankzij ons trainersduo Rachida en Etienne boek ik veel vooruitgang. We krijgen goede en gevarieerde trainingen. Dat zie je dan weer terug in de resultaten.”

De 1e mastercompetitie heeft een blijvende indruk achtergelaten bij Ben. Het baanseizoen 2022 was echt heel mooi met als super moment de 200 meter in een tijd van 26.63 sec. Zijn wens voor de toekomst is om hopelijk nog iets sneller te kunnen lopen en verder te kunnen springen. “Ik ben in de bloei van mijn slijtage,” zegt hij.

Bij de masters is Ben helemaal op zijn plaats. Ik ben dit jaar 50 geworden en een gedeelte van de groep was ook aanwezig op mijn verjaardagsfeest. Hier zie je de verbinding onderling weer met elkaar. Het was heel gezellig. Sinds 2018 is Ben werkzaam als technisch monteur bij Outokumpu.

Dank jullie wel Sara, Emma, Leonie en Ben.
Nog heel veel succes en veel plezier bij Scheldesport of dit nu als sporter is of als vrijwilliger.