Scheldesportlight: Ferdie & José de Klerk
Scheldesportlight: Ferdie & José de Klerk

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Ferdie & José de Klerk.

Over José en Ferdie
José is 75 jaar en Ferdie 76 jaar. Ze hebben een dochter (Bianca) en zoon (Angelo). Ook zijn er 5 kleinkinderen.

José raakte betrokken bij de atletiek door haar kinderen. Ze reed in de auto met haar kinderen en andere atleten naar wedstrijden. Haar eerste herinneringen als vrijwilliger zijn er van de tijd toen er nog geen kantine was. Tijdens wedstrijden werd er een kraam opgesteld en van daaruit werd dan de drank, snoep ed. verkocht. Later gebeurde dit vanuit het groene krachthonk.

Toen de voetbal vertrok naar de overkant van de straat, kon Scheldesport gebruik maken van de kantine. Samen met Lia Schuit en Rosa de Waal was ze achter de bar te vinden. Bij de Braakman Cross was ze te vinden in de kleine kantine die voor de cross ter beschikking werd gesteld door de zeilvereniging.

Ze was bij wedstrijden in de weer met het smeren van de broodjes voor de lunchpakketten van de vrijwilligers. Dat werd in de begin jaren bij José thuis gedaan samen met Jolanda Kayser en Lia Schuit.

De kleedlokalen schoonmaken of meehelpen bij “NL doet” deed ze ook altijd met heel veel plezier. Samen met Ferdie deed ze de inkoop van de kantine benodigdheden bij de Sligro.

Ze is reeds 45 jaar vrijwilligster bij de Veste. Daar geeft ze op dit moment leiding aan een groep van 4 dames. Om de 10 dagen is ze aan de beurt om de koffie te schenken tijdens activiteiten  zoals kaarten, handwerken en biljarten. Bij de Emmauskerk draagt ze ook al vele jaren haar steentje bij. Daar verzorgt ze de bloemen en het interieur met een groepje dames.

Bij de Zeeuws-Vlaamse marathon helpt ze tijdens de voorbereiding met o.a. het vullen van de enveloppen met de startnummers en het verzorgen van de lunchpakketten voor de vrijwilligers. De dagen na de marathon helpt ze nog met de opruimwerkzaamheden.

Ferdie kwam ruim 45 jaar geleden op de atletiekbaan terecht vanwege de schoolatletiek waardoor hun kinderen, Bianca en Angelo, lid werden van Scheldesport. In 1980 sloot Ferdie zich aan bij de vereniging. Zoals het meerdere ouders is vergaan werd ook Ferdie op een gegeven moment aangesproken, in dit geval door Adri Dooms, op dat moment penningmeester die een opvolger zocht, om iets voor de vereniging de komen doen. Ferdie had daar wel oren naar en stemde in met zijn voordracht tot penningmeester. Dat heeft hij in totaal 25 jaar gedaan.

Naast het penningmeesterschap heeft Ferdie nog veel andere taken binnen de vereniging vervult. Zo is hij sinds 1990 betrokken geraakt bij een voorname bron van inkomsten voor de vereniging, namelijk het ophalen van oud papier. Vroeger betekende dat iedere zaterdag de container openen en toezicht houden. Nu is het 1x op de maand met de vuilniswagen mee helpen om het papier in te zamelen. Dat was in het verleden op zaterdag. Nu is dit al een aantal jaren op vrijdag en dit is grote aderlating in het verkrijgen van vrijwilligers! Om de bron van inkomsten te kunnen blijven houden zijn er echt wat meer vrijwilligers nodig die 1x per maand een halve dag met de vrachtwagen mee willen lopen. Dus mensen, meld je aan. Al kan je maar 1 x per jaar helpen, alle hulp is welkom.

Ook het binnenhalen van sponsors, een niet altijd leuke taak heeft hij jarenlang voor zijn rekening genomen.

Een andere belangrijke activiteit is zijn betrokkenheid bij de recreatieve activiteiten van de club. Lange tijd maakt hij deel uit van de recreatiecommissie en is nog steeds bij prestatielopen, scholierenwedstrijden en andere activiteiten betrokken. Tijdens baan en wegwedstrijden was hij heel actief achter de schermen met alles klaarzetten en opruimen. Tijdens trimloopjes is hij actief in de voorbereiding met het computerwerk en het uitzetten van het parcours.

Een andere functie is het wedstrijdleider en scheidsrechter zijn bij onze wedstrijden. Dit nog bovenop zijn functie als jurylid.

Hij heeft jaren met plezier de ledenadministratie gedaan en is hij nauw betrokken bij de organisatie van de Zeeuws-Vlaamse Marathon. Binnen die organisatie heeft hij de functie van penningmeester.

Verder doet hij baanonderhoud, onkruidbestrijding, de baan vegen en ervoor zorgen dat bladeren in de herfst worden geruimd. Alles in het belang van de atleten zodat ze onbezorgd kunnen sporten.

Voor zijn jaarlange inzet werd hij in 2009 dan niet meer als terecht benoemt tot ere lid van Scheldesport.

Ferdie was de afgelopen jaren ook een actief sporter. Dit begon met deelnemen aan de crossen samen met zijn kinderen en korte afstanden bij prestatieloopjes. Bij de trimgroep onder begeleiding van Wies de Waal werden zijn afstanden steeds groter en heeft hij in 1982 voor het eerst Terneuzen – Graauw (27 km) gelopen.

In 2011 toen hij nog net geen 65 jaar was liep hij zijn 1e marathon in Miami. Daar werd hij 2e in zijn categorie met een zilveren medaille in een knappe tijd van 3.36 uur. In 2013 volgde zijn 2e marathon en deze keer in New York. Hij raakte onderweg helaas geblesseerd, maar Ferdie liet zich niet kennen en liep door tot hij de finish gepasseerd was. Zijn 3e en tevens laatste marathon was  de marathon van Zeeuws-Vlaanderen in 2014.

Ferdie bleef van lange afstanden houden en liep geregeld nog een ½ marathon. Een van zijn favoriete lopen was de jaarlijks terugkerende ½ marathon van Cadzand. Hij vindt dit een van de mooiste lopen die er is. Er staat nog een club outdoor record Masters mannen 55+ op zijn naam: 5000m (24-04-2005 te Rotterdam), met een tijd van 19.14.00 min.

Het lopen heeft hij tot zijn 73ste volgehouden. Hij raakte helaas bij een halve marathon geblesseerd en dat was voor hem het startsein om het rustiger aan te doen.

Samen maken José en Ferdie vele kilometers met fietsen en wandelen. Wandelen doen ze vooral in de herfst en wintermaanden. Fietsen in het voorjaar en de zomer. Ze zijn reeds geruime tijd lid van de wandelvereniging Zelden Rust. Ze hebben net 4 weken kampeervakantie met de caravan achter de rug en daar hebben ze ongeveer 800 km gefietst in het mooie en zonnige Nederland.

José en Ferdie, dank jullie wel voor het leuke gesprek. Jullie zijn mensen met een enorm wit/groen hart. En mocht je na het lezen van dit stukje je aan willen melden voor het oud papier ophalen kan dat via fdeklerk@zeelandnet.nl of 06 44148650. Uiteraard kun je jezelf ook melden voor andere functies binnen de vereniging.