
In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Els Zweistra.

Het begin van haar sportcarrière
Ze is begonnen op de middelbare school met basketballen om dit te vervolgen in Sas van Gent. Ze is een echte teamspeler en basketballen lag haar dan ook heel goed. Dat heeft ze ongeveer 10 jaar gedaan. Zo’n 30 jaar geleden maakte ze kennis met de sport met het net en de bal. Dat was via het werk van Marian bij August de Meyer. Daar werd tussen de middag volleybal gedaan. Op gegeven moment kregen ze een uitnodiging van volleybalvereniging SAVOK om bij hun te komen trainen. Dat beviel zo goed dat ze daar lid werden. Er werd 2x per week getraind en in het weekend was er dan een wedstrijd. Dit hebben ze samen ongeveer 20 jaar gedaan.
Ze maakten vervolgens de overstap naar Volleybalvereniging Scheldesport. Daar was Els vooral actief als speelster en trainster van de jeugd. Dat deed ze met heel veel plezier. Voor de derde helft was ze altijd te vinden; gezelligheid ten top, onder het genot van een drankje, bitterballen en vlammetjes werd er nog heerlijk nagepraat.
Ziekte
Helaas braken er in 1981 mindere tijden aan toen bij haar de ziekte van Crohn werd geconstateerd. Hierdoor werd ze belemmerd in haar sportiviteit en moest ze helaas stoppen met haar geliefde sport. 3 á 4 keer per jaar werd ze voor een periode van 6 weken opgenomen in het ziekenhuis. Er waren toen geen medicijnen. Dokter Spijker, waar ze onder behandeling was, vroeg aan haar: “waarom ga je niet hardlopen?” Dit advies volgde ze op en het bleek een remedie op zich. Haar weerstand werd groter en de opnames waren nu nog maar 2 weken per keer. In 2006 was er een nieuw medicijn ontwikkeld en moest ze 1x in de 8 weken aan het infuus. De ontwikkeling stond niet stil en in 2016 kwam er vervolgens weer een nieuw medicijn op de markt en als het goed blijft gaan en de uitslagen van de komende onderzoeken goed zijn mag ze zelfs stoppen met de medicatie. Dat zou echt mooi zijn.
Kennismaking met AV Scheldesport
Els trainde op zichzelf en geregeld nam ze deel aan wedstrijden. Ze vertelt: “De ene week liep ik een wedstrijd en de andere week floot ik als scheidsrechter bij de volleybal.”
Tijdens de loopjes waar ze aan meedeed kwam ze geregeld lopers tegen van Scheldesport. Ze hadden een klik en ze besloot dat het tijd was om ook lid te worden. Door de trainingen van Sjakkie en Mark, later van Dennis, zaten haar prestaties in de lift. Daar is ze heel blij mee.
Ze heeft ondertussen al heel wat criteriums, gewone wedstrijden, en een keer een 3 en 5 km bij clubkampioenschappen op de baan gelopen. Haar marathons die zijn niet meer op 2 handen te tellen. De teller staat nu op 16 in totaal.
De marathons
Het startschot voor haar marathonserie werd gegeven in 2003 in New York. Die heeft ze vervolgens nog een keer gelopen in 2006. In 2008 de marathon van Walt Disney in Florida. Daar heeft ze hele mooie herinneringen aan. Deze marathon startte om 6 uur in de ochtend en er mocht door het park en achter de coulissen worden gelopen. Dat was een heel mooie ervaring.
In 2009 volgde de marathon van Canada in Ottawa. Daar heeft ze een tijd van 4u12min neergezet, waar ze trots op is.
In 2011: marathon van Miami. De Marathon van Rotterdam heeft ze het vaakst gelopen (6x), daarna volgt de marathon van Zeeuws-Vlaanderen (4x) en, samen met al die andere marathons, de Dow aflossingsmarathon (individueel, 1x).
De halve marathon van Zuid-Afrika in Kaapstad heeft ze ook op haar naam staan. De marathons in het buitenland werden vaak gecombineerd als vakantie met een mooie reis door het land van bestemming. Ze hebben daardoor al een aantal cruises gedaan. Daar hebben Els en Marian samen nog hele mooie herinneringen aan.
Vrijwilligerswerk
Als je vraagt of ze nog doelen heeft dan hoeft ze daar niet lang over na te denken: “Gezond blijven en mijn geliefde sport lopen nog jaren kunnen beoefenen.”
Hobby’s hebben de dames samen ook nog. Puzzelen, lezen, fietsen en heerlijk met de hondjes wandelen zijn dingen die graag gedaan worden. 1 keer in de week zijn ze ook als vrijwilliger bij de voedselbank Zeeuws-Vlaanderen actief.

Els is ook vrijwilliger voor de SSPZVL. Zij krijgt alle loopjes door en die verzamelt ze voor de SSP-loopkalender. Elke week gaat er een mailtje de deur uit naar heel veel lopers waar er in die week een loopwedstrijd plaatsvindt.
Ze deed in het verleden ook nog na afloop de wedstrijduitslagen van het criterium verwerken. Alle lopers kregen dan punten voor hun gelopen prestatie.
Els nog heel veel succes en plezier de komende jaren. Sport stroomt ook bij jou door je aderen. Hopelijk geeft jou verhaal anderen een boost. Waar een wil is, is een weg. Ik heb in ieder geval veel bewondering voor je.