Scheldesportlight: Ralph de Maat
Scheldesportlight: Ralph de Maat

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Ralph de Maat.

Over Ralph
Ralph is 20 jaar en komt uit een sportief gezin; zijn vader Harold heeft een aantal marathons op zijn naam staan, zijn broertje Fabian was tot een jaar geleden ook een actief sporter bij Scheldesport en natuurlijk een moeder die altijd support.

Zoals het de meeste kinderen vergaat heeft ook Ralph eerst zijn zwemdiploma gehaald. Zijn vader was als trainer betrokken bij Scheldesport en toen de scholierenatletiek werd georganiseerd werden allebei de broers hiervoor aangemeld. Ze vonden het allebei een hele leuke kennismaking met de atletiek. Al gauw werden ze dan ook lid van AV Scheldesport.

Bij de pupillen kreeg hij training van zijn eigen vader. Dat vond hij nooit een bezwaar. Zijn focus was altijd al gericht op het trainen en beter worden. Zijn vader hielp hem tijdens de trainingen daar heel goed bij.

Als Pupil B deed hij mee aan baanwedstrijden en meerkampen. Er was gelijk vanaf het eerste moment een liefde voor de lange afstand: 1000 meter en de 60 meter sprint. De werp en springonderdelen deed hij ook, maar dat vond hij iets minder leuk.

Op het moment dat hij Pupil B werd, kwamen naast de baanwedstrijden ook crossen op het programma. Hij deed tijdens baanwedstrijden mee aan de meerkamp en kon goed met de looponderdelen uit de kant. Daar scoorde hij veel punten mee. Bij de werp- en springonderdelen liet hij vaak wat punten liggen, waardoor hij net geen eerste werd in het klassement.

Specialiseren
Bij de Junioren D kreeg hij training van Ronald en Karin. Ronald nam de warming-up voor zijn rekening en daarna mocht hij naar Karin voor het hoofdprogramma. Karin maakte mooie aangepaste schema’s die onderdeel gericht waren. Ralph had een focus om steeds beter worden en door de trainingen van Karin lukte dat ook. Hij werd steeds beter op de 1000 meter en sprint.

Als Junior C werd de 800 meter zijn afstand. Met de vraag wat vindt je zo leuk aan de 800 meter zie je hem genieten. “Ik vind het zo’n leuke afstand omdat het een combinatie is van duur en sprint.”

Het is ook als junior C dat hij voor de 100 meter horden een enthousiasme ontwikkelde. Hij kreeg van Karin techniek training waar hij nu nog profijt van heeft.  Hij vindt de hordes geweldig, omdat het een combinatie is van durf, techniek, duur en sprint.

Als Junior B liep hij wel eens een 1500 meter, maar dat vond hij toen een redelijk zware afstand. De 800 meter bleek hem nog steeds het beste te liggen. Het was ook in deze periode dat hij gestopt is met de 100 meter horden. De reden was dat de hordes behoorlijk hoog stonden en hierdoor niet meer het juiste ritme met passen aan kon houden. Hij ging zijn focus verleggen naar de 400 meter horden. Daar staan de hordes net iets lager.

Door de corona kwam alles even stil te liggen om het in 2022 weer heel serieus op te pakken. Hij loopt sindsdien vaak een 400 meter horden gecombineerd met de 800 meter. Op dit moment worden zijn trainingen verzorgt door Mirthe.

NK Atletiek 2023
28 juli heeft Ralph meegedaan op het NK senioren in Breda met het onderdeel 400 meter horden. Het was nog even spannend of hij mee mocht doen, omdat hij als 1e reserve geplaatst was. Ralph bleef super gemotiveerd en gefocust om te trainen. Ad Hendriks gaf hem bij de laatste trainingen nog advies en raad. Een aantal dagen voor het NK kwam het verlossende woord. Er was een afmelding. Hij was super blij. Ralph vond het echt een hele leuke ervaring en de zenuwen had hij daar ook redelijk in bedwang. Hij finishte 59.23 sec wat een super snelle tijd was. Het was gelijk ook een nieuw PR voor hem. Ralph voelt dat er nog meer in zit: “Het kan nog sneller en beter en daar ga ik de komende tijd aan werken.”

Onvergetelijke ervaringen
Als je hem vraagt naar de D- en C-spelen zijn dat de wedstrijden die ook hij nooit meer zal vergeten. De sfeer, het lopen in het stadion. Het is een magisch gebeuren. Op de D-spelen had Ralph een mooi moment, want hij won zijn serie op 1000 meter. Je naam horen door de speaker, wat een prachtig moment. Bij de C-spelen was hij 2e jaars C en deed mee aan de 800 meter. Dat was ook een hele mooie ervaring. De regio-ontmoeting daar heeft hij een aantal jaren na elkaar aan meegedaan. Dat is ook een gebeuren die hij niet zo gauw zal vergeten. Met de atleten van Zeeland strijden tegen andere regio’s in o.a. Gorinchem, Barendracht, Bergen op Zoom, Gouda en Terneuzen.

In september vorig jaar heeft Ralph samen met zijn team van Scheldesport tijdens het NK estafette een bronzen medaille veroverd op de Zweedse estafette. Dit was ook nog eens goed voor een Zeeuws Record. Dit was zijn eerste nationale medaille.

Wat ook een mooi moment is, is dat hij op de estafette marathon van Zeeuws-Vlaanderen, afgelopen april, met zijn team 2e is geworden. Wat een mooie opsteker is voor allemaal.

Doelen
Hij heeft voor zichzelf nog een aantal doelen gesteld. Sneller op de 400 meter horden en 400 vlak lopen. Daarnaast hoopt hij onder de 2 minuten te lopen op de 800m. Op een NK een keer een finale kunnen lopen op de 400 meter horden zou ook heel mooi zijn.

Als hij onder de 57.40 kan lopen bij de 400 meter horden zou hij zich kunnen voegen in de Zeeuwse ranglijst van de top 10 allertijden. En daarna voor het clubrecord van 55,00 gaan.

Ralph heeft zijn MBO 4 opleiding dierenverzorger afgerond. Op dit moment werkt hij al een aantal jaar bij de Boerenbond op de afdeling aquariums en vissen. Aquariums zijn ook thuis een grote hobby van hem. Bij de Boerenbond heeft hij een leidinggevende functie. Dus als jullie advies nodig hebben op het gebied van Aquariums, dan kan Ralph jullie vast helpen.

Dank je wel Ralph voor dit leuke gesprek.
Ik wens je heel veel succes met het behalen van je doelen. We gaan je zeker nog volgen de komende tijd.