Scheldesportlight: Menno & Karin den Dekker
Scheldesportlight: Menno & Karin den Dekker

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Deze keer staat de spotlight gericht op: Menno & Karin den Dekker

Over Karin en Menno
Karin is 51 en werkzaam als assistent hypotheekadviseur. Menno is 52 jaar en is in het dagelijks leven gemeente ambtenaar in de buitendienst. Ze zijn een sportief stel die al een behoorlijk sportverleden hebben.

Menno is vanaf zijn 6e jaar begonnen met voetballen bij VV Terneuzen. Daar heeft hij de jeugd doorlopen en kwam hij bij de 1e selectie terecht. Hij was daar verscheidene jaren een vaste waarde. Op zijn 28-ste heeft hij de overstap gemaakt naar Zaamslag en 4 jaar later naar Ria Westdorpe. Hij maakte de cirkel rond om terug te keren bij zijn vertrouwde nest VV Terneuzen om daar te gaan voetballen in een lager elftal, want met het spelletje voetbal kon hij nog niet zomaar stoppen. In 2019 vond hij het welletjes en heeft hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen.

De laatste jaren bij de voetbal was het enkel op zondag een wedstrijd spelen en werd er niet meer op het grasveld getraind. Om zijn spieren soepel te houden en in beweging te blijven ging hij dan ook 2x per week zo’n 5 km hardlopen. Dat was het begin van zijn nieuwe sportliefde.

Een tijdje heeft hij samen met Joeri Schelfhout gelopen en deed dan mee aan o.a. de PZC familieloop en de ½ marathon van Dow. Het lopen ging hem goed af en besloot dan ook 3x per week te trainen.

Kennismaking met AV Scheldesport
Karin was al op vrij jonge leeftijd lid van de sportschool. Ze heeft eerst getraind bij Bodyline en later bij Fooks. Ze deed aan spinning, bodypump en yoga. Af en toe ging ze hardlopen om fit te blijven. Op gegeven moment ging Fooks dicht en heeft ze zich nog meer op het hardlopen gericht.

Edwin Riemens, haar collega, trainde al bij AV Scheldesport en vroeg haar een keertje mee. Het is er altijd leuk trainen. Ze besloot zijn advies op te volgen en tijdens de eerste trainingen kreeg ze een klik met Chantal Schilperoort. Ze begon met afstanden als 5 en 7 km en langzaamaan bouwde ze de afstand uit naar de ½ marathon.  Ze deed geregeld mee aan loopjes en het criterium die werd georganiseerd.

De eerste echte ½ marathon die ze liep was in februari 2018 in Cadzand. Het was ook in 2018 dat Karin aan Menno vroeg een keer mee te gaan naar de atletiekbaan van Scheldesport. Menno besloot dat advies wijs op te volgen. Het eerste wat hem opviel was dat er veel bekenden aan het trainen waren. Hij voelde zich er gelijk thuis.

April 2018 hebben Menno en Karin samen de  Zeeuws-Vlaamse aflossingsmarathon gelopen. De voorbereiding was niet ideaal. Daarom besloten ze het een jaar later een nieuwe kans te geven.

Samen hebben ze ondertussen al ontelbare zomerloopjes, natuurloopjes en ½ marathons achter hun naam staan.  Ook in het buitenland is een aantal ½ marathons gelopen, o.a. Murcia en Madeira. Madeira had nog een bijzonder tintje, want hun dochter Lisa liep ook mee.

In 2021 was Menno aan zijn volgende uitdaging toe: een marathon lopen. Helaas ging Zeeuws-Vlaanderen vanwege corona niet door en heeft hij de marathon van Rotterdam gelopen. In 2022 en 2023 kon hij van start in de  Zeeuws-Vlaamse marathon.  

Trainen en doelen
Op dit moment trainen ze totaal 3x per week, dat is 1x op de baan, 1x in hun vrije tijd en de 3e training is een loopje of wedstrijd waar ze aan deelnemen. Ze vinden het in de winter heerlijk om op de baan te trainen, want die is verlicht en het is altijd heel gezellig in de groep.

Ze krijgen training van Dennis, die ze voorziet van de nodige loopschema’s. Hierdoor merken ze dat ze beter en sneller worden. Menno zijn doelstelling voor de komende tijd is steeds een stukje sneller kunnen lopen. Karin hoopt nog lang gezond te mogen blijven en gewoon heerlijk te blijven lopen.

Ze kunnen het ook iedereen aanraden om zich aan te sluiten bij een vereniging. Het is gezellig, je loopt verantwoord en je wordt steeds beter door de begeleiding.

Naast het lopen hebben ze ook nog een andere gezamenlijke hobby en dat is fietsen. Ze hebben fitnessbikes aangeschaft en trekken er samen op uit voor tochtjes rond de 60 km.

Vrijwilligerswerk
Menno en Karin draaien hun handen ook niet om voor vrijwilligerswerk. Als ze kunnen, kan er zeker een beroep op ze worden gedaan.

Menno was tijdens zijn voetbaljaren trainer van de jeugd. Karin is al een jaar of 6 vrijwilligster bij de Maxima met bezigheidstherapie voor de cliënten.

Ze hebben met veel plezier al geholpen als vrijwilliger bij Scheldesport tijdens de klusdag, de cross in Westdorpe en baanwedstrijden. Ze vertellen: “Het zou zo mooi zijn als er wat meer handjes beschikbaar zouden zijn uit alle groepen. Je ziet dat alle hulp echt hard nodig is. Dus mensen kom erbij. Kom bij de grote familie van Scheldesport. Want het is leuk en vooral gezellig zo met zijn allen. En je doet ook iets terug voor de vereniging.”

Karin en Menno dank jullie wel voor het leuke gesprek. Jullie zijn positieve, enthousiaste en gezellige sporters en passen zeker bij de grote familie van Scheldesport. Een thuishonk voor velen van ons.