Zeeuwse atleten naar NK atletiek

Afgelopen weekend was in Amersfoort het NK Atletiek U20 & U18 en in Zoetermeer het Nationale CD Meerkamp 2020. Er waren drie Zeeuwse atleten uit Terneuzen aanwezig, Katja van Eetvelt, Daan Schuit en Chris Wieles.

Katja van Eetvelt en Chris Wieles waren beide op de wedstrijd in Amersfoort. Katja voor de 100 meter sprint en Chris voor de 400 meter horden.

600_foto_nk.jpgChris Wieles (AV Scheldesport)17 jaar
Jongens Junior B 

400m Horden (58,45 sec)
5e plaats

 

Chris Wieles tijdens 400mH (Foto: Ed Turk)

 

 

Ben je tevreden met je resultaten? 
“Het waren minimalen verwachtingen en minimale resultaten. Op de testwedstrijd in Terneuzen liep ik 57,97, maar dat was nu wel minder. Tot nu toe verbrak ik altijd mijn PR op een NK. Er waren goede omstandigheden, zoals goede tegenstanders en je wilt jezelf altijd bewijzen op een NK, dus je gaat er dan vol in. De weersomstandigheden waren ook goed. Dus daar lag het allemaal niet aan.

Waar lag het dan wel aan?

“Ik wil het klassieke corona excuus niet gebruiken. Ik heb namelijk gewoon goed door kunnen trainen, maar ik denk dat ik in de vakantie gewoon te weinig heb gedaan aan de voorbereiding.”

Was het een andere wedstrijd dan normaal?

“Er waren weinig toeschouwers op de baan. Elke atleet mocht namelijk maar één begeleider hebben. Er was ook éénrichtingsverkeer en je moest overal je handen desinfecteren. Uiteraard waren ook de 1,5 meter en de andere standaardregels van toepassing. Er mochten maar een minimaal aantal atleten meedoen aan de wedstrijd.”

Je was ook ingeschreven voor de 100m Horden, maar je hebt ervoor gekozen om die toch niet te doen. Waarom niet?

“Normaal gesproken doe ik elk jaar gewoon een 100m Horden, maar dit jaar was ik er gewoon niet goed op voorbereid. Als je dan mee gaat doen word je aan alle kanten voorbijgelopen, dat is niet goed voor je zelfvertrouwen en motivatie. Volgende week staat de 100m Horden wel weer op het programma in Barendrecht.”

Hoe vond je de opkomst van Zeeuwse atleten dit jaar?

“Bij alle NK-wedstrijden die ik tot nu toe heb gedaan waren alle Zeeuwse atleten op één hand te tellen. Erg teleurstellend dus. Ik hoop dat er volgend jaar meer Zeeuwse atleten zijn.”

Dus volgend jaar weer een NK?

“Ja, zeker. En hopelijk dan een corona vrij NK.”

 

600_foto_nkk.jpg

Katja van Eetvelt (AV Scheldesport)
16 jaar
Meisjes Junior B
100m (13,31 sec)
19e plaats

 
Katja van Eetvelt tijdens 100m (Foto: Ed Turk)

 

 

Je bent 19e geworden. Ben je er tevreden mee?

“Ja, ik was wel tevreden. Door corona heb ik minder kunnen trainen dus ik weet waar ik sta en ik weet waar ik kan verbeteren.”

Heeft corona veel invloed gehad op je resultaat?

“Aan het begin heb ik weinig getraind. De banen waren gesloten, dus je moest zelf trainen. Dan is het wel lastig om jezelf aan het trainen te zetten.”

Je PR staat op 12,85. Vind je het dan niet jammer dat je niet in de buurt ben gekomen van je PR?

“Ja dat is wel jammer. Je hoopt wel dat je op de vierde wedstrijd van het seizoen een PR loopt.”

Je hebt alleen een 100m gedaan. Is dat met een rede gedaan?

“Ik wou ook nog een 200m doen, maar die viel op zondag. Dat was niet heel handig met verblijf en vervoer. Ik heb het ook druk met school, dus daarom heb ik ervoor gekozen om de 200m niet te doen.”

Volgend jaar weer?

“Ja, volgend jaar weer.”

 

Terwijl Katja en Chris bezig waren in Amersfoort, was Daan Schuit bezig met zijn meerkamp in Zoetermeer. Zijn meerkamp bestond uit een 100m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, een 100m horden, discuswerpen, speerwerpen een als afsluiter een 1000m. De meerkamp was verdeeld over zaterdag en zondag.

600_dd.pngDaan Schuit (AV Scheldesport)
14 jaar
Jongens Junior C
100m (12,09 sec)
Verspringen (6,17m)
Kogelstoten (13,46m)
Hoogspringen (1,65m)
100m Horden (15,11 sec)
Discuswerpen (43,49m)
Speerwerpen (43,68m)
1000m (3:19,46min)

6e plaats
Daan Schuit bij start 1000m

Je bent 6e geworden op het NK. Ben je daar blij mee?

“Ja, ik ben er wel tevreden mee. Er waren wel onderdelen die beter konden, zoals kogelstoten, discuswerpen en 1000m.”

Wat kon er dan beter?

“Bij kogel was het gewoon de aanglij die beter moest en bij discus de draai. Bij de 1000m moet ik gewoon meer snelheid krijgen. Ik denk dat de wedstrijdspanning er ook mee te maken heeft. Op papier stond ik bovenaan, dus dan voel je de druk om ook eerste te willen worden.”

Denk je dat een podium mogelijk had geweest als deze onderdelen beter gingen?

“Nee, ik denk dat het maximale 4e of 5e was.”

Je hebt je PR verbroken met speerwerpen. Ben je daar blij mee?

“Ja, de techniek was gewoon goed.”

Op het ZK sprong op hoogspringen 1,70m. Op het NK sprong je 1,65m.

“Ik had last van mijn been, dus ik kon niet goed afzetten. Veel tijd van de warming-up ben ik ook verloren, omdat ik gemasseerd moest worden en ingetapet.”

Heb je nog last gehad van de coronamaatregelen op de baan?

“Er was weinig van te merken. Er waren eigenlijk geen regels. Je moest proberen afstand te houden, maar dat was het ook wel. Je kon je handen niet desinfecteren en iedereen liep door elkaar heen.”

Volgend jaar weer een NK?

“Wel een NK, maar dit keer geen NK-meerkamp meer, denk ik.”

 

Rens Schuit
14/09/2020