U35 cursus weekend papendal
U35 cursus weekend papendal

Verslag U35 cursusweekend Papendal

Verslag U35 cursusweekend Papendal

Dag 1

Het was zover! Op zaterdag 2 april reisden wij - Nathan, Mirthe, Michel en Rens - af naar Papendal om daar een heel weekend de cursus scheidsrechter te volgen. De wekker ging vroeg zaterdagochtend, want we moesten om 09:00 aanwezig zijn in het sportcentrum.300_afbeelding1.jpg

 

We trapten het weekend af met een uitleg over het programma voor de komende twee dagen. Een druk programma, want een cursus die je normaal spreidt over een langere periode moest nu gegeven worden in twee dagen. Buitenom de uitleg kregen we ook de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten. Wel kort, want het volgende punt stond alweer op het programma.

300_afbeelding2.jpg

Alle groepen gingen met hun docenten naar aparte ruimtes en begonnen aan de cursus. Zo ook wij. Even voorstellen en dan aan de bak. We kregen verschillende casussen voorgelegd uit de praktijk en moesten die, vaak met behulp van ons wedstrijdreglement, oplossen. Ook kregen we vragen als: ‘wat zijn eigenschappen van een scheidsrechter?’ en ‘Hoe ziet je voorbereiding eruit?’.

300_afbeelding3.jpg

 

Het fijne aan dit weekend was dat je met een relatief kleine en jonge groep zit. De sfeer zat er dan ook goed in.

De ochtend zat er weer al op, dus tijd voor lunch! We hebben lekker gegeten en hadden even de kans om op het gemak met mensen van andere verenigingen te praten. Maar voor je het wist was het alweer tijd voor het middagprogramma.

300_afbeelding4.jpg

In de middag was het tijd om de jassen aan te trekken en naar de atletiekbaan te gaan. We deden een rondje over de baan om belangrijke punten te bespreken en per onderdeel te kijken naar moeilijkheden en dingen waar je rekening mee moet houden. Het was wel erg koud buiten en dat werd niet beter toen er zelf nog wat sneeuw naar beneden kwam. Snel weer naar binnen voor het laatste deel van de middag.

300_afbeelding7.jpg

 

Van al dat leren krijg je ook weer honger, dus tijd voor het diner. Een lekker hoofd- en nagerecht vulden onze magen om nog even te knallen in de avond. Gelukkig was er niet heel veel energie vereist voor de avond, want die stond vooral in het teken van ontspanning.

300_afbeelding8.jpg

Er werd afgetrapt met een workshop over diversiteit onder officials. We kregen cijfers te zien en moesten bedenken hoe dit probleem opgelost zou kunnen worden. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Nederland slechts drie vrouwelijke officials heeft die op landelijk niveau optreden? Dus dames, geef je op voor de eerstvolgende cursus en kom lekker helpen!

En als je denkt dat dit de dag al was heb je het mis, want de pubquiz was aan de beurt! Een aantal rondes met vragen over atletiek en de cursussen die gegeven werden. De groepen werden, vraag me niet waarom, verdeeld op basis van huisnummer en de quiz kon beginnen. Met een respectievelijke 7e en 5e plaats kon de avond eigenlijk al niet meer stuk.

Om dan echt de avond af te sluiten werd er nog wat gedronken in de bar van Papendal. Maar het was daarna dan toch wel echt tijd om te gaan slapen, want de wekker ging ook de volgende dag weer vroeg. We verbleven in het hotel op Papendal zelf.

 

Dag 2

Kukeleku…. Althans, zo ging de wekker niet, maar het was in elk geval tijd om op te staan en ons klaar te gaan maken voor de tweede en laatste dag van het cursusweekend. We begonnen met een lekker en stevig ontbijt om vervolgens weer met de groep samen te komen voor het vervolg van de cursus.

300_afbeelding12.jpg

De ochtend en het begin van de middag was redelijk hetzelfde als de dag ervoor. Casussen oplossen en stellingen behandelen. Vooral aan het einde van de middag stond er nog iets anders op het programma. We gingen de baan op en splitste ons op in een paar groepen. We werden gemixt met leerlingen van andere cursussen. Binnen deze groep werden we steeds naar andere docenten gestuurd die ons casussen voorlegden. We moesten deze dan oplossen met de stof die we geleerd hadden en door samen te werken met de andere cursisten. Even voor de duidelijkheid, want dit heb ik nog niet eerder benoemd. Er waren dit weekend vier cursussen waar je uit kon kiezen: scheidsrechter, wedstrijdleider, starter en microfonist.

300_afbeelding13.jpg

En hierna zat het weekend er zo goed als op. We zijn terug naar binnen gegaan om het weekend af te sluiten en nog even terug te blikken op wat we geleerd hebben. En om het volledig te maken mochten we ons diploma in ontvangst nemen. Dit betekent overigens niet zo heel veel, want we zijn nog geen officiële scheidsrechters. Eerst moet er nog een toets gemaakt worden en als we die halen mogen we onszelf scheidsrechter noemen.

300_afbeelding14.jpg

Taxi Schuit vertrok weer uit Papendal terug naar het Zeeuwse! Het was een gezellig en leerzaam weekend! Mocht je ooit de kans krijgen om dit te doen, raden we dit zeker aan!

 

Sportieve groetjes,
Nathan, Mirthe, Michel en Rens