60-jarig jubileum door de ogen van een atleet
60-jarig jubileum door de ogen van een atleet

Op het festivalterrein van AV Scheldesport vierde we afgelopen zaterdag het 60-jarige jubileum van de vereniging. Met alle activiteiten en jullie enthousiasme is deze dag onvergetelijk! Een van de aanwezige deze dag was Ivar van de Wege. Hij neemt ons mee met zijn dag en vertelt hoe hij het beleefd heeft.

De groene loper uitgerold, groene superdrank (ik vermoed siroop met appelsmaak), en een enthousiaste groep leden als welkomstcomité.  

De ontvangst was een prachtige en beeldende voorbode voor de dag die ons te wachten stond. Na een mini-meerkamp bij het 50-jarig bestaan lieten wij ons allen graag verrassen wat de feestcommissie voor deze dag bedacht had. Bij binnenkomst vallen een aantal dingen direct op: de vele witte jubileumshirts die over het terrein dansen, de grote opblaasstormbaan bezaait met kinderen en toch ook zeker wat volwassen 'kinderen' en het luxe terras waar de oudere garde al gezellig bij zit te kletsen alsof ze elkaar sinds het vorig jubileum niet meer hebben gesproken. 

De historische klanken van ‘Oya 

Na een kleine warming-up in de vorm van voetbal begeven de pupillenduo's, inclusief ouders en trainers als partner, zich richting het plein waar Rens en Erik iedereen de laatste instructies geven voordat we het startsein krijgen om richting het veld te sprinten. Met een spijkerpoep recordtijd van 7 seconden en duo's die de volle 2 minuten blijven poepen, begeven we ons richting het vortexwerpen waar vele ego's worden gebroken. De vortexen vliegen in het rond, maar de punten blijven maar mondjesmaat binnenkomen. Van de vortex door naar de stormbaan, waar de nodige knietjes open schuren en tranen worden gelaten (van het lachen natuurlijk). Bij het balansspel worden we even goed onder handen genomen door een fanatieke Erik met zijn jonge handlangers die klaar staan met een waterpistool. De stoelendans is een waar slagveld op de historische klanken van ‘Oya Lé Lé’ van de even legendarische K3. Als toetje krijgen we 6 series met zakloop geweld, waarin velen erachter komen dat zij geen talenten op de atletiekbaan bezitten. 

De eeuwige jeugdigen en daadwerkelijk jonge garde 

De 100m op de Olympische Spelen is er niets bij. De grote kinderen, de volwassen koters en de eeuwige jeugdigen nemen het op tegen de daadwerkelijk jonge garde in een aantal bloedstollende spellen. Startend met een bloedstollend voetbalspel, waar uiteindelijk de jeugd in de vorm van onze Rayvano de volle punten pakt, is een gezellige doch fanatieke opwarmer voor wat gaat komen. Op de stormbaan wordt menig teamgenoot achtergelaten of juist vooruit gesleurd, waarbij Alwin ervoor kiest om zijn teamgenoot zelfs via de andere baan in te halen. Jury gaf aan dat er geen voordeel is behaald aan deze omweg en dus een geldige tijd voor Alwin en Marijn. Na een heldhaftig optreden van Patricia is de strijd der Schuitjes toch net beslecht in het voordeel van Etienne en Senna, dit omdat Daan zijn moeder niet bij kan houden. Eenmaal uit de stormbaan gevouwen begeeft de nu iets minder soepele groep zich richting het laatste onderdeel: haal je fluitje uit je blok met ijs en fluit als eerste. Na een paar stiekeme valste starts, verschillende tactieken en scheldkanonnades wordt Rens werkelijk waar belaagd door 20 spugende en kwijlende mensen met een halfbevroren fluitje in hun snavel. 

Afsluiter van de middag is de 4x80 meter familie-/vriendenestafette. Met vier goed gevulde series en legendarische teams als de gouwe ouwe, de bloemenmeisjes, double trouble en Team Briljant is er een fleurige doch fanatieke strijd gaande om zowel veel plezier te hebben als de prijzen. Uiteindelijk gaan de Schuitjes aan de haal met deze prijs, net als met de prijzen bij de Spellen. 

De avond valt

Na een lekkere borrel met prijsuitreiking is het toch echt tijd om die barbecue aan te slingeren. Simon heeft z'n eigen plekkie te pakken aan de barbecue, Richard loopt na 5 minuten te klagen dat hij het al beu is en een rij waarin je buiten de boot valt als je niet voordringt maakt deze Scheldesportbarbecue eentje zoals we stiekem wel gewend zijn. Op de vrolijke deuntjes van onze ingevlogen band wordt er gelachen, gegeten maar vooral ook veel gedronken. Aangezien de appelsiroop op is besluiten we maar collectief om aan de alcohol te gaan. Dit uiteraard om de waterrekening zo laag mogelijk te houden. De huldiging van onze organisatoren, Wim en Ben die net iets te enthousiast meedansen op nummers waarbij ze zichzelf weer jong wanen, het bier wat al bijna op is rond 8 uur en Rens die worsten staat de bakken aan de barbecue.

De herinneringen en verhalen vliegen je om de oren. De jeugd besluit om een 13 versus 13 voetbalwedstrijd te spelen, alvorens de pubquiz begint. Na een bloedstollende strijd waarin Karin en Marjo het officiële clublied ten tonele brengen, Gré haar diepste geheimen worden geopenbaard en Sifan Hassan net 4e wordt op het WK, gaat de jeugd er met de prijs vandoor. Niet geheel zonder slag of stoot, en nog steeds is niet iedereen het eens met deze uitslag, slaan Mirthe, Katja, Arjen en Ivar hun slag en pakken zij de winst met 1 punt verschil.  

Wat volgt is een onvergetelijke avond met vieze deuntjes, carnavalskrakers en iets te veel Antoon. Jong en oud lijkt elkaar redelijk aardig te vinden, getuige de vele knuffels, Limbo-dansjes, stijldansen en schreeuwfestijnen. Het gerucht gaat dat er zo hard geschreeuwd is, dat Dow nog steeds aan het affakkelen is. Rond half 1 moeten we toch echt wel even rustig doen. Buurtbewoners blijken niet echt van Antoon te houden. Rond 2 uur besluiten we toch maar om alles op te ruimen waartoe we nog in staat zijn met een man of 20 (dit werd uiteindelijk niet veel meer dan een paar flesjes, blikjes en papiertjes). De rest was voor de volgende ochtend.

Wij willen eenieder bedanken die aanwezig is geweest en op zijn of haar eigen manier een bijdrage heeft geleverd aan een fantastisch nieuwe herinnering in onze al rijke geschiedenis. Op ons en nog vele jaren!

Zelf ook een keer een verslagje schrijven? Laat het weten via media@avscheldesport.nl!