De marathon in Berlijn; Scheldesporter Sander liep mee
De marathon in Berlijn; Scheldesporter Sander liep mee

Scheldesporter Sander van Doorn liep zondag 25 september mee met de marathon van Berlijn. In een tijd van 2:43,37 volbracht hij de volle 42 kilometer en 195 meter. Hij vertelt over zijn voorbereidingen, het programma voor de komende tijd en een bijzondere ontmoeting.

20 weken voor de start van de marathon begonnen de voorbereidingen van Sander. “Ik ben vroeg begonnen om er helemaal klaar voor te zijn. Het waren veel warme dagen, maar ik trainde gewoon door om te wennen aan die omstandigheden. Het was belangrijk om te luisteren naar mijn lichaam en dan ook op een matiger tempo te lopen.” Gelukkig voor Sander heeft hij gaandeweg geen blessures opgelopen, iets wat hem in eerder dit jaar wel overkwam: “In aanloop naar de marathon in Boston raakte ik geblesseerd, waardoor ik twee weken op de bank zat.”

Voor Sander waren de omstandigheden uitstekend: “Het was vooral bewolkt, er stond geen wind en het was 10 tot 15 graden. Aan het einde van de rit wel wat zon, maar door het trainen in de warmte, had ik daar geen last van.”

Prestatie

“Ik was in eerste instantie erg teleurgesteld. Ik had hoge verwachtingen, want wilde gaan voor een 2:39 uur. Halverwege kwam ik door ni 1:20,30. Ik wilde wat versnellen, maar merkte dat dat niet ging. Elke kilometer werd zwaarder en zwaarder vanaf de 30 kilometer. Ik heb zelfs gedacht aan stoppen, maar op karakter ben ik doorgegaan.” Uiteindelijk liep Sander 17 seconden boven zijn PR. “Daar zou ik vorig jaar voor getekend hebben, maar ik zat zo dichtbij.”

New York

Nu gaat Sander zich opladen voor de marathon van New York. 6 weken zit er tussen Berlijn en New York, maar dat is niks nieuws. “Vorig jaar liep ik vier marathons in 12 weken tijd. Toen zat er tussen Rotterdam en Valencia 6 weken.” Voor deze prestatie kreeg Sander begin dit jaar de Prestatie Beker uitgereikt van AV Scheldesport. “Ik heb een goed gevoel over die marathon. Ik heb na wat herstel de draad weer opgepakt en ben me nu aan het voorbereiden voor deze marathon. Een PR zit er niet in, maar onder de drie uur moet prima te doen zijn.”

Bijzonder ontmoeting

Toen Sander op het vliegveld was om terug naar huis te gaan, kwam hij een bijzonder iemand tegen: Eliud Kipchoge. Hij verbrak op dezelfde marathon zijn eigen wereldrecord in een tijd van 2:01,09. Dit is 30 seconden sneller dan zijn eerdere record. “De vlucht was vertraagd en ik hij moest dezelfde vlucht als ik hebben. Hij was namelijk onderweg naar Nederland met het NN-running team, waar hij onderdeel van is. Ik wilde natuurlijk op de foto met hem en vroeg dus aan zijn begeleider of dat mocht. Hij zei ja. Ik was enorm in de wolken, het is namelijk een persoon waar ik enorm fan van ben. Ik feliciteerde hem en hij vroeg nog naar mijn marathon. We gaven elkaar een boks en gingen weer onze eigen weg.”

Dit was de marathon van Sander van Doorn. We wensen hem veel succes in zijn voorbereidingen naar New York en uiteraard voor de marathon zelf!