De Berenloop door de ogen van een loper
De Berenloop door de ogen van een loper

Op Terschelling werd zaterdag 5 en zondag 6 november de Berenloop gehouden. Twee dagen waarop verschillende afstanden te lopen zijn. Namens AV Scheldesport liepen Menno den Dekker, Karin den Dekker, Edwin Riemens, Els Zwijstra, Erik Goossen en Marion Goossen mee. Karin heeft een verslag geschreven over dit weekend. Zij liep op zaterdag de 5km en op zondag de halve marathon.

Van de week op de training vroeg iemand nog wat er nu zo bijzonder is aan de Berenloop. Nou, dat moet je meemaken. Het is moeilijk uit te leggen.

Wij zijn aangekomen op Terschelling. Op de donderdag, dan is het rustig en kan je lekker fietsen of wandelen. We hebben samen met collega Edwin en zijn vrouw nog wat gegeten.

Op vrijdag komen de meeste lopers naar het eiland, zo ook Els, Marian, Erik, Marion en Chantal en Mark. Het wordt dan lekker druk op het eiland, heel veel fietsers.

Op zaterdag deden we mee met de kleine berenloop, 5 km. Erik niet, want hij loopt de volgende dag de Marathon en Marion maakte actiefoto’s. Het was goed weer, droog en een zonnetje. Op het parcours hier en daar een heuveltje, maar is allemaal goed te doen.

Op zondag doen de meesten de halve marathon. Eerst om 12.00 uur Erik aanmoedigen, want deze begint dan aan de marathon. Het is dan nog droog maar wel veel wind. Wij starten om 13.30, maar er is eerst een minuut stilte, omdat er die ochtend een lichaam is aangespoeld van de aanvaring die enkele weken daarvoor was gebeurd. Hoe indrukwekkend was dat, duizenden mensen muisstil… Op dat moment gaat het ook regenen. Dat is niet meer gestopt op die dag.

In het begin is het lastig wegkomen door de smalle straatjes, maar het gaat snel over naar de brede weg richting Hee, waar wij verbleven. Ik heb er nog even over nagedacht om terug naar het huisje te gaan, omdat ik toen al helemaal nat was. Niet gedaan, gewoon doorgelopen en de poncho de hele weg aangehouden om toch een beetje warm te blijven. Je komt door allerlei kleine dorpjes waar zoveel mensen staan om je aan te moedigen terwijl het hard regent met windkracht. Daar blijf je dus voor doorlopen. Ook zoveel vrijwilligers die je aanmoedigen, die staan daar gewoon urenlang! We hebben een lange tijd wind op zij, behalve een kleine 3 km strand vol tegenwind richting het bos.

Er was ook een helikopter, dacht eerst even dat het voor de tv was, maar later kwamen er twee ambulances en dat betekent niet veel goeds. Een hardloper werd gereanimeerd en was door diverse van ons gezien en we waren hiervan behoorlijk ondersteboven. Gelukkig kregen we de volgende dag te horen dat deze naar het ziekenhuis was gebracht met de helikopter en dat het naar omstandigheden goed ging.

We hebben allemaal de finish gehaald, maar er was wel een warme douche, theetje, borrel en een dekbed nodig om terug warm te worden.

We hebben het nog heel gezellig gemaakt! Op maandag zijn we teruggekeerd naar huis. Tot volgend jaar, want zo bijzonder is de Berenloop.