Scheldesportlight: Katja van Eetvelt
Scheldesportlight: Katja van Eetvelt

In de rubriek Scheldesportlight gaat Patricia Dieleman in gesprek met verschillende Scheldesporters. Deze zijn actief als atleet of zetten zich in als vrijwilliger voor de vereniging. Dit keer staat de spotlight gericht op: Katja van Eetvelt

Katja is 18 jaar en een supersnelle sprintster en goede verspringster bij Scheldesport. We nemen je mee in haar verhaal hoe ze bij de atletiek terecht is gekomen. In de familie van Katja zijn wat sportgenen aanwezig. Haar moeder Nicole zat op wedstrijdzwemmen en zaalvoetbal. Verschillende neven van haar moeder deden ook aan atletiek.

In 2011 deed Katja mee aan haar eerste cross: de Elderschanscross. Met haar trainingsmaatje Martijn van Os nam Katja deel aan deze cross. Katja vond dit zo leuk dat ze besloot om met Martijn mee te gaan naar de Atletiek in Hulst. Daar ontstond de band met atletiek die sindsdien niet meer is weg te denken.

Zwemdiploma
Voordat ze haar eerste cross liep, moest Katja eerst haar zwemdiploma B halen. Ze herinnert zich nog dat de Moerschanscross precies op de dag was van het afzwemmen voor haar B. Katja baalde enorm dat ze daarom niet mee kon doen aan die cross. Toen haar moeder opperde om nog af te zwemmen voor C had ze daar totaal geen zin in. Katja wilde crossen, lekker door de blubber lopen, daar genoot ze van. 

Ze heeft menig cross gelopen en dat ging haar goed af.

Regio-ontmoeting
Toen het baanseizoen begon deed ze aan alle onderdelen mee. Het enige onderdeel wat ze niet leuk vond was het balwerpen. In 2012 deed ze als pupil C voor het eerst mee aan de regio-ontmoeting. Tijdens de regio-ontmoeting gaan de beste atleten (pupillen en CD-junioren) uit Zeeland de strijd aan met de beste atleten uit de andere regio's. Katja deed mee aan de 40 meter, verspringen en balwerpen. Een jaar later deed ze mee aan de 40 meter, kogelstoten en verspringen. Vervolgens werd ze elk jaar opnieuw geselecteerd voor deze leuke wedstrijd.

Als D-junior deed ze mee aan de onderdelen 60 en 150 meter en verspringen. Het was ook als D-junior dat ze ook voor het eerst meedeed aan indoorwedstrijden. Hier deed ze mee aan haar lievelingsonderdelen: de 60 meter en verspringen. Als C-junior werd dit 60, 80 en 150 meter en verspringen. De afstanden 600 en 800 meter stonden ook op het programma. Deze deed ze wel, maar echte liefde ervoor had ze niet.

Ondertussen doet ze elk jaar mee aan het NK-indoor en NK-outdoor.

Nederlands Kampioenschappen
Bij haar allereerste NK in Apeldoorn als D1 junior mocht ze naar de halve finale op de 60 meter om uiteindelijk op de 13e plaats te eindigen. Wat een hele knappe prestatie was. Na haar eerste NK werd haar tijd opgemerkt door ATR, dit is een talentencentrum in Rotterdam. Ze werd uitgenodigd om hier te komen trainen. Dit heeft Katja 5 jaar gedaan, maar moest helaas door haar studie stoppen.

Haar 3e NK-indoor als junior C1 is voor Katja speciaal. Ze behaalde daar namelijk een 4e plaats en miste op een paar duizendste de derde plaats. Op een NK-outdoor haalde Katja opnieuw de 4e plaats. Ze werd opnieuw net geen 3e, maar denkt nog steeds met mooie herinneringen terug aan dat NK.

Van Hulst naar Terneuzen
In 2019 was de atletiekbaan in Hulst toe aan renovatie. Daardoor kon er niet op de baan in Hulst worden getraind. Katja kwam met een groepje andere atleten van Hulst naar Terneuzen om bij Scheldesport te trainen. Daar kreeg ze training van Ivar. De trainingen waren intensiever dan in Hulst. Katja trainde inmiddels bij Karin en voelde dat ze bij Scheldesport verder kon komen. Daardoor besloot ze in 2020 over te stappen van RKHAV naar haar huidige club Scheldesport.

Na de overstap kwam ze bij trainster Karin terecht. Door de goede trainingen van Karin zag ze dat haar prestaties beter werden. Katja genoot van de trainingen en de wedstrijden.

Afgelopen zaterdag 17 december heeft ze in Gent tijdens een indoorwedstrijd een clubrecord gelopen op de 200 meter in een tijd van 26.61 sec.

Dromen en doelen
Katja hoopt op de 100 en 200 meter ooit een NK-medaille te halen en ook op dezelfde onderdelen een EK-limiet te lopen. Per seizoen kijkt de trainster Karin dan ook wat Katja aankan en welke doelen ze heeft. Dan maakt ze een planning voor de training om naar de doelen toe te werken.

De grootse fan van Katja is haar moeder Nicole. Ze begeleidt haar naar wedstrijden en is haar trouwste supporter. Nicole is trots op haar dochter, vooral op haar inzet, motivatie en enthousiasme. Met de vraag of ze nog idolen heeft of naar iemand opkijkt dan zegt ze: “Ik heb niet echt een idool, maar als ik bijvoorbeeld Femke Bol zie, hoe die zich profileert, hoe ze traint en zich inzet kan ik daar wel van genieten. Ik geniet van sporters op zich en de sport.

Op het moment is Katja druk met haar HBO-studie Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek. Ze kan daardoor weinig trainen bij Scheldesport. Ze is daarom nog zoekende naar een goede atletiekvereniging om bij te trainen.

Dankjewel, Katja voor het leuke gesprek!

Nog heel veel succes met het verwezenlijken van je dromen en doelen. Hopelijk vind je gauw een atletiekvereniging die bij je past. En ik weet zeker dat we nog veel van je gaan horen.