Scheldesportcross door de ogen van een atleet
Scheldesportcross door de ogen van een atleet

Met alleen de Grevelingencross nog te gaan, naderen we het einde van het cross-seizoen. Afgelopen weekend was het de beurt aan AV Scheldesport om de inmiddels bekende (en misschien wel beruchte) Scheldesportcross te organiseren. Rens Schuit, deelnemer aan de korte cross, deelt zijn ervaring!

Hoe we vorig jaar nog wegwaaiden op Het Fort in Westdorpe, werden we deze editie ontvangen met weinig wind, droge omstandigheden en zelfs af en toe een zonnetje. Of dit nu kwam omdat de weergoden ook goed op beeld wilden komen voor de camera van Omroep Zeeland (en die van ons, natuurlijk), of omdat we gewoon een keer simpelweg geluk hadden, durf ik niet te zeggen. Ik vrees het eerste.

Hoewel ik van nature helemaal geen loper ben, merk ik wel dat ik steeds meer plezier begin te halen uit het lopen van de crossen. Ik denk dat dit komt omdat ik ergens wel van het competitieve hou en ik het leuk vind om met anderen de strijd aan te gaan, ook al gaat het in mijn geval niet om de prijzen (Blijkbaar delen ze geen prijzen uit voor de 8e plek). Of eigenlijk moet ik zeggen: “Elke cross die ik loop is een overwinning op mezelf, dus eigenlijk win ik elke week.” Die mag gerust op een tegeltje gezet worden.

Vorig jaar ben ik na een jaar of zes weer gaan crossen, toen heb ik de Scheldesportcross aan me voorbij laten gaan. Ik wilde toen vooral foto’s maken. Iets wat ik dit jaar ook beter was gaan doen, want man, man, man, wat was dit een taaie cross. Fysiek, maar vooral mentaal. Je begint met een recht stuk waar geen einde aan komt. Je begroet hooguit een verdwaalde koe, wijkt nog een keer uit voor iemand die voor je neus struikelt en kijkt voor de rest vooral naar het einde van het pad.

Ondertussen voel je de hete adem van Rachida en Jacques in je nek, maar wil je je niet laten kennen. Ik wilde mijn vader Etienne ook benoemen, maar die heb ik in Westenschouwen al verslagen en gerucht gaat dat die nog steeds moet finishen in Vlissingen. Nee hoor, grapje natuurlijk. Hij moet eerst de finish van de Deltacross zien te halen. Terug naar de mentale en fysieke strijd van de Scheldesportcross. Na wat zigzaggen kwam ik steeds dichter bij Ivar, iemand waar ik ook strijd mee voer. Voor de onderlinge eer in ieder geval. Maar nog steeds de adem van Rachida en Jacques in mijn nek. Omdat ik Ivar graag voorbij wilde besloot ik wat meer gas te gaan geven. Het lukte, maar merkte ook dat het niet heel slim was wat ik had gedaan.

We gingen terug het rechte stuk op. Dat stuk wat ik net nog vervloekte moest ik nu weer trotseren. En daar ging ik ten onder. Mijn kracht ging verloren en zowel Rachida als Jacques ging me voorbij. Ik probeerde bij te blijven, maar uiteindelijk moest ik op de finish een goede 16 seconden toegeven aan meneer Zaman en 4 seconden aan mevrouw De Guchenteire.

Na het rechte stuk kom je terug bij Het Fort. En voor je gevoel ben je dan bijna bij de finish. En dat klopt ook wel, hemelsbreed. Helaas moet je dan nog een kleine kilometer op-en-neer, rondjes lopen in de carrousel en nog meer op-en-neer. Vervolgens met volle vaart naar beneden en over de finish. Helemaal gesloopt, maar wel voldaan. Uiteindelijk een mooie achtste plek behaald en een vierde plek in het clubkampioenschap. Zeer tevreden.

Ondanks het zware parcours is het wel de mooiste cross van het seizoen als je het mij vraagt. Alles wat je tijdens deze cross beleefd, maakt voor mij het crossen. Voor de rest was de hele cross weer top georganiseerd! Maar we zijn natuurlijk niet anders gewend van ons Scheldesport.

Nog even een kleine rectificatie: Ik maakt daarnet uiteraard een grapje over de ontwikkeling in het crossen bij mijn vader. Hij staat volgende week - samen met Rachida, Jacques en Patricia - op het NK Masters. Daar strijdt hij mee voor de medailles op de 60m en het verspringen. Dat kan ik dan weer niet zeggen… Mede omdat ik nog geen master ben… Voordat ik weer te veel zeg, ga ik afronden. Uiteraard komen er volgende week updates vanuit Apeldoorn op onze sociale media. Ga ons daarom volgen om op de hoogte te blijven van alles! Achteraf zal er ook nog een leuk verslag verschijnen.

Nogmaals dank voor deze mooie 9e editie van de Scheldesportcross en uiteraard tot volgend jaar! Althans voor de Scheldesportcross dan, want in de tussentijd zal ik jullie nog genoeg lastigvallen met andere leuke dingen.

Zelf ook een keer een verslagje schrijven? Laat het weten via media@avscheldesport.nl!