zo 26/11/17 - Traditionele Zakloop - Nisse

Op de laatste zondag van de maand wordt rondom Nisse traditioneel de Zakloop gehouden. Ook dit jaar gaan honderden lopers op het Dorpsplein van start, op zondag 26 november.   De volwassen deelnemers aan deze 18e editie hebben de keus uit de Grote Zakloop (halve marathon: 21,1 km) of de Kleine Zakloop (7,3 km). De kinderen tot twaalf jaar lopen de Mini-Zakloop (2,1 km). De jongelui worden om 12.30 uur weggeschoten, de Grote en de Kleine Zakloop om resp. 13.00 uur en 13.15 uur.   De organisatie is in handen van het comité De Zaklopers, in samenwerking met de Goese atletiekvereniging AV’56. De belangstelling onder wedstrijdatleten en recreanten is ook dit jaar zeer groot. Er hebben, voor de drie afstanden in totaal, nu al vele honderden deelnemers ingeschreven. Ter herinnering krijgt iedereen dit jaar een medaille. Dat is een eenmalige beloning. Dus wie een échte Zakloop-medaille wil ‘verdienen’, moet echt dit jaar meedoen.  Het loopevenement ontleent zijn populariteit vooral aan de prachtige omgeving, waarin het parcours is uitgezet. De Zak van Zuid-Beveland (waarnaar het is genoemd) is een samenraapsel van kleine polders, die van elkaar gescheiden zijn door talloze binnendijken. Dit landschap werd vanaf de twaalfde eeuw door de mens aangelegd, vooral door monniken uit Vlaanderen. De Zak is door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005).   De opbrengsten van de Zakloop worden al sinds vele jaren geschonken aan een kindercentrum in Tanzania, dat met Nederlandse hulp (onder wie gepensioneerd kinderarts Piet de Haas en zijn vrouw Olga) werd opgebouwd. Het centrum, voor kinderen van 0 tot 7 jaar is intussen uitgegroeid tot een klein dorp. Jaarlijks verblijft het echtpaar De Haas er enkele maanden.   FOTO: Beeld van de Zakloop van vorig jaar, hier in de polder op de kruising Nissezandweg/Zuidzaksedijk. (Foto: Huib Boogert).Op de laatste zondag van de maand wordt rondom Nisse traditioneel de Zakloop gehouden. Ook dit jaar gaan honderden lopers op het Dorpsplein van start, op zondag 26 november.

De volwassen deelnemers aan deze 18e editie hebben de keus uit de Grote Zakloop (halve marathon: 21,1 km) of de Kleine Zakloop (7,3 km). De kinderen tot twaalf jaar lopen de Mini-Zakloop (2,1 km). De jongelui worden om 12.30 uur weggeschoten, de Grote en de Kleine Zakloop om resp. 13.00 uur en 13.15 uur.

De organisatie is in handen van het comité De Zaklopers, in samenwerking met de Goese atletiekvereniging AV’56. De belangstelling onder wedstrijdatleten en recreanten is ook dit jaar zeer groot. Er hebben, voor de drie afstanden in totaal, nu al vele honderden deelnemers ingeschreven. Ter herinnering krijgt iedereen dit jaar een medaille. Dat is een eenmalige beloning. Dus wie een échte Zakloop-medaille wil ‘verdienen’, moet echt dit jaar meedoen.

Het loopevenement ontleent zijn populariteit vooral aan de prachtige omgeving, waarin het parcours is uitgezet. De Zak van Zuid-Beveland (waarnaar het is genoemd) is een samenraapsel van kleine polders, die van elkaar gescheiden zijn door talloze binnendijken. Dit landschap werd vanaf de twaalfde eeuw door de mens aangelegd, vooral door monniken uit Vlaanderen. De Zak is door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005).

De opbrengsten van de Zakloop worden al sinds vele jaren geschonken aan een kindercentrum in Tanzania, dat met Nederlandse hulp (onder wie gepensioneerd kinderarts Piet de Haas en zijn vrouw Olga) werd opgebouwd. Het centrum, voor kinderen van 0 tot 7 jaar is intussen uitgegroeid tot een klein dorp. Jaarlijks verblijft het echtpaar De Haas er enkele maanden.

FOTO: Beeld van de Zakloop van vorig jaar, hier in de polder op de kruising Nissezandweg/Zuidzaksedijk. (Foto: Huib Boogert).