za 10/08/19 - 15 km van Wolphaartsdijk - Wolphaartsdijk

De hardloop-wegwedstrijd ’de 15 km van Wolphaartsdijk’ (op zaterdag 10 augustus a.s.) krijgt zijn oude faam terug. Het veroorzaakt bij de organisatoren veel gevoelens van nostalgie en warmte. 

Voor deze tweede wedstrijd in de nieuwe, 21e-eeuwse serie heeft een aantal kopstukken uit de landelijke hardloopwereld ingeschreven. Bovendien doen ook alle Zeeuwse ‘kanonnen’ mee, zeker bij de mannen. 

De snelste man aller tijden op ‘de 15’ (Tonnie Dirks, 1993, uit Zeeland-NBr.) is gevraagd om het startschot te lossen. Hij vindt het een grote eer om dat te mogen doen. 

De snelste Zeeuwen van dit moment hebben allemaal ingeschreven, zoals bijv. Tim Pleijte, Erwin Harmes en Ronnie Overgaauw. Bij de dames doet titelverdedigster en voormalig winnares van de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen, Monica Sanderse, mee. 

Uit overig Nederland zijn onder anderen aangetrokken Christiaan Bosselaar en Jim Rothweiler van vereniging KAV-Holland (Haarlem). Zij zijn vaste deelnemers op Nederlandse kampioenschappen op de weg op de lange afstand. Dat geldt ook voor Timo de Geus (Spirit, Oud-Beijerland). 

De man die het startschot gaat lossen is Tonnie Dirks, vijftienvoudig Nederlands kampioen op verschillende hardloopdisciplines (cross, baan, weg). In 1992 nam hij deel aan de Olympische Spelen. Een jaar later was hij de snelste man ooit op ‘de 15’ in Wolphaartsdijk. Tegenwoordig is hij atletiekcoach van beroep. 

 

Verslaggever op de motor

De organisatoren (een plaatselijk comité in samenwerking met atletiekvereniging AV’56 te Goes) hebben een aantal nieuwigheden verzonnen om het evenement voor lopers en publiek aantrekkelijker te maken. 

Zo worden de voorste lopers voorafgegaan door een strandbuggy, die op het dak een grote klok meevoert. Zo kunnen toeschouwers en lopers zich van minuut tot minuut oriënteren op de tijd. 

Een ander nieuwtje is de aanwezigheid van een eigen mobiele verslaggever op het parcours. Daarvoor is oud-atleet Niek Flipse aangezocht. Hij treedt bij atletiekwedstrijden vaak op als speaker. Hij heeft op het parcours vanaf de motor een geluidsverbinding met de start- en finishplaats, zodat hij onderweg het publiek aldaar à la minute op de hoogte kan houden. 

De organisatoren willen met de hardloopwedstrijd ‘de 15 km van Wolphaartsdijk’ de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw laten herleven. Toen was ‘de 15’ een van de populairste wegwedstrijden van ons land. Vorig jaar werd het roemruchte evenement in ere hersteld. Dit jaar wordt de twee aflevering gehouden, en wel op zaterdag 10 augustus te 17.00 uur. Er worden vanuit het dorp vijf ronden van 3 km gelopen. 

Speciaal voor de versie van 2019 is het Wolphaartsdijkse parcours gemeten door de AtletiekUnie, en wel door Kees van Sluijs uit Amersfoort. Hij is parcoursmeter van (onder meer) de Rotterdam Marathon. In een ver verleden was hij lid van AV’56. Zijn meting leidde tot de certificering van het parcours.

 

Mooie prijzenpot

Met medewerking van gulle sponsors een prijzenpot gecreëerd, waaruit aanzienlijke geldprijzen kunnen worden uitgekeerd. Het doel hiervan is simpel: het lokken van atleten die qua prestaties in de buurt kunnen komen van de atleten van toen (John Vermeule, Kim Reynierse, Tonnie Dirks), om zodoende ‘de 15 van Wolphaartsdijk’ zijn status van topwedstrijd terug te geven. 

De prijzenpot bevat mooie premies (100, 80, 60, 40, 20 euro voor de eerste vijf finishers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen).

 

Beat the Legends

Voor de atleet die de snelste tijd op ‘de 15’ verbetert, ligt een premie van 200 euro gereed, bij de mannen én bij de vrouwen. Het gaat hierbij overigens niet om het parcoursrecord. In de nieuwe opzet is het parcours enigszins veranderd ten opzichte van vroeger. 

De premies worden beschikbaar gesteld onder het motto '’Beat the Legends'’. Volgens velen werd er vroeger veel harder gelopen dan tegenwoordig en hebben de toppers van toen in de media de laatste jaren een soort iconische status gekregen. 

Met het uitdagende motto ‘Beat the Legends’ willen de organisatoren de atleten van nu triggeren om een aanval te doen op de oude toptijden. Een soort wedstrijd in een wedstrijd dus. 

(De ‘Beat the Legends’-premie is alleen beschikbaar voor de winnende man én vrouw. De overige atleten die binnen de genoemde records finishen, komen er niet voor in aanmerking). 

De te kloppen tijden zijn op dit moment: bij mannen 44.11 min. Tonnie Dirks (1993), bij de vrouwen 49.23 min. Irma Heeren (1997). 

 

Historie

De 15 van Wolphaartsdijk’ was van 1980 tot 1999 een nationaal topevenement op atletiekgebied. De crème de la crème van de Nederlandse en Belgische lopers schreef zich in. In 1994 werd de wegwedstrijd zelfs gehouden als NK halve marathon, op een aangepast parcours. Het NK kwam toen groots en rechtstreeks op de televisie (Studio Sport). Daarover wordt in Wolphaartsdijk nóg gesproken. 

De drijvende kracht achter ‘de 15’ was altijd inwoner Adrie Verstelle. Hij overleed in 2018, enkele weken voordat ‘zijn’ evenement opnieuw tot leven zou worden gewekt.

 

Recreatielopen

De 15’ maakt deel uit van een feestelijke Wolphaartsdijk-dag. De hele dag is er in het dorp iets te doen. Op sportief vlak is er om 13.00 uur een dikkebandenrace. Om 15.45 uur starten drie trimlopen, en wel op de afstanden 3, 6 en 9 km. De dag wordt vanaf 20.00 uur afgesloten met een spetterende feestavond.

 

Inschrijving voor alle lopen (wedstrijd én trim) is mogelijk via de site van de atletiekvereniging AV’56: www.av56.nl. Daar is alle wedstrijdinformatie te vinden, plus een inschrijfformulier. Leden van AV’56 kunnen gratis voorinschrijven via 15wolphaartsdijk@av56.nl.